Carpaccio wegetariańskie lubię w każdej wersji, także wiedziałam, że i buraczane przypadnie mi do gustu. Pokrojone cieniutko, buraczki, skropione sosem balsamicznym i oprószone startym oscypkiem i zieloniutką kolendrą lub pietruszką musi smakować obłędnie i tak właśnie było. Zapraszam...
Składniki:
buraczki
oscypek lub inny ser owczy lub kozi
sos:
ocet balsamiczny
miód
sok z cytryny
sos sojowy ciemny
ząbek czosnku (opcjonalnie)
natka kolendry lub pietruszki
Buraczka pieczemy w folii aluminiowej ok. godziny w 190-200'C. Studzimy, kroimy jak najcieniej w plastry. Układamy na talerzu. W butelce mieszamy składniki na sos i wstrząsamy. Skrapiamy buraczki, oprószamy serem i natką. Idealne do czosnkowych grzanek. Smacznego i na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz