Miechunka jest mało popularna u nas, jednak w naszym klimacie z powodzeniem można ją hodować w przydomowych ogródkach. Owoce mają wygląd koktajlowych pomarańczowych pomidorków zamkniętych w "papierowych lampionach". W smaku są lekko kwaśne i słodkie. Są idealnym surowcem na dżemy oraz kiszonki, ale doskonale smakują surowe, ugotowane lub uduszone jako dodatek do obiadów. W Meksyku natomiast miechunka cieszy się dużą popularnością i jest niezastąpionym składnikiem tradycyjnego sosu do tortilli –
peperonaty. Oprócz witaminy C zawiera kwercetynę i to właśnie wyróżnia miechunkę na tle innych warzyw.
Kwercetyna jest żółtym barwnikiem i przeciwutleniaczem z grupy flawonoidów. Wykazuje silne działanie przeciwhistaminowe, działa
przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie, uszczelnia również ściany naczyń
krwionośnych. Jako silny przeciwutleniacz jest świetnym wymiataczem
wolnych rodników. Wpływa też korzystnie na podniesienie wydolności
tlenowej organizmu, pomaga zwalczyć zmęczenie i łagodzi skutki stresu. Stwierdzono również właściwości cytotoksyczne, hipoglikemiczne, przeciwzapalne i immunotropowe. Napary z miechunki powinny być stosowane w leczeniu przewlekłych chorób stawów, skóry, otyłości, kamicy moczowej, w kuracjach odtruwających. Z ziela wraz z rozdętymi kielichami i owocu poleca się także
przygotowanie naparu do okładów i przemywania skóry i włosów. Taki napar działa przeciwzapalnie, odżywczo,
antyseptycznie, wybielająco i regenerująco. Leczy wiele wyprysków,
ropnie, trądzik, a nawet wspomaga leczenie łuszczycy i tocznia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz