Jest to organiczny związek z grupy polifenoli o działaniu antyutleniającym. Najwięcej resweratrolu znajduje się skórce czerwonych winogron oraz czerwonych grejpfrutów. Poza tym obecny jest w znacznie mniejszych ilościach w rdeście japońskim, orzeszkach ziemnych, w skórce owoców morwy i czarnej porzeczki. Oprócz tego, że jest on silnym przeciwutleniaczem, jest również substancją przeciwgrzybiczą, przeciwbakteryjną, przeciwwirusową oraz przeciwzapalną. Działanie lecznicze posiada jedynie izomer trans, który właśnie występuje w naturze w w/w owocach. Resweratrol dzięki swoim właściwościom uważany jest za substancję chroniącą organizm i tym samym wydłużającą życie również dzięki aktywacji genów odpowiedzialnych za długowieczność. Znalazł on zastosowanie w medycynie, również konwencjonalnej przede wszystkim w onkologii ze względu na działanie cytotoksyczne. Oprócz tego, że sam ma działanie przeciwnowotworowe to uważa się, że może on zwiększać skuteczność chemioterapii, m.in. poprzez inaktywację białka – czynnika transkrypcyjnego - NF-κB w komórkach nowotworowych. Ponadto działa na szereg genów biorących udział w progresji nowotworów.
W dużych dawkach indukuje procesy apoptozy (programowanej śmierci) w komórkach nowotworowych, w małych dawkach podtrzymuje homeostazę i działa przeciwzapalnie. Najlepiej przyswajalny jest w mieszaninie naturalnych związków. Badania wchłaniania resweratrolu pokazują, że jego biodostępność rośnie, gdy spożywany jest razem z innymi flawonoidami. Jako, że jest to związek o właściwościach przeciwutleniających jest dość odporny na działanie wysokich temperatur, jednak najwięcej jest go w surowych produktach.
W dużych dawkach indukuje procesy apoptozy (programowanej śmierci) w komórkach nowotworowych, w małych dawkach podtrzymuje homeostazę i działa przeciwzapalnie. Najlepiej przyswajalny jest w mieszaninie naturalnych związków. Badania wchłaniania resweratrolu pokazują, że jego biodostępność rośnie, gdy spożywany jest razem z innymi flawonoidami. Jako, że jest to związek o właściwościach przeciwutleniających jest dość odporny na działanie wysokich temperatur, jednak najwięcej jest go w surowych produktach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz