czwartek, 25 października 2012

Ksylitol – zdrowie powyżej 3 roku życia


Ksylitol – alkohol cukrowy otrzymywany z drzewa brzozy. O jego właściwościach i przede wszystkim zaletach możecie przeczytać tu. Jeśli jednak chcemy używać ksylitolu zamiast cukru w naszych domach nie powinniśmy podawać go dzieciom poniżej 3 roku życia, chyba że wcześniej były one z nim „oswajane”. Małe brzuszki nie są przystosowane do właściwego trawienia tego rodzaju substancji i po zjedzeniu większej ilości mogą wystąpić problemy żołądkowe. Należy troszkę odczekać i powolutku przyzwyczajać dziecko do tej substancji. Zaznaczam, że warto ponieważ ksylitol ma działanie przeciwbakteryjne, tym samym nie sprzyja powstawaniu próchnicy. Duże ilości mogą działać przeczyszczająco. Trzeba również zwrócić uwagę na fakt, że badania nad bezpieczeństwem ksylitolu ciągle trwają, więc należy zachować ostrożność i nie przesadzać z ilością stosowanego ksylitolu. Kiedy dziecko jest mniejsze możemy zgubny cukier buraczany zastąpić innym naturalnym słodzikiem np. cukrem palmowym (kokosowym), melasą jabłkową, daktylową lub syropem ryżowym, bądź w ogóle nie dosładzać, bo i tak małe dzieci nie znają słodkiego smaku dopóki ich nie przyzwyczaimy. Syropy takie jak syrop z agawy lub z ryżu w końcowym etapie ich przetwarzania nie różnią się wiele od syropu glukozo-fruktozowego. Ich przewagą nad cukrem buraczanym i trzcinowym krystalizowanym jest głównie wiele wartościowych witamin, minerałów i błonnika podobnie jak w przypadku melasy.

1 komentarz:

  1. Zwykły cukier zamieniłem na ksylitol już jakiś czas temu i mogę tylko potwierdzić wszystkie jego pozytywne cechy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...