Dużo by pisać o zbawiennych właściwościach tego wspaniałego orzecha,
więc po głębsze informację będę odsyła do linków z ciekawostkami na
jego temat. Po pierwsze ma wiele zastosowań w kuchni, kosmetyce i
lecznictwie. W zasadzie każdy znany mi produkt otrzymany z niego jest
bezpieczny i bardzo wartościowy przede wszystkim dla dzieci. Olej, który
jest tłuszczem stałym, jeśli zadbamy, by był on właściwie otrzymany,
czyli nierafinowany i tłoczony na zimno, jest najlepszym tłuszczem
przeznaczonym do obróbki termicznej. Jeśli chcemy smażyć, piec i gotować
to tylko na tym właśnie oleju, gdyż jest nasycony i pochodzi ze świata
roślin, czyli nie przyczynia się do powstawania miażdżycy i nie obciąża
organizmu jak zwierzęce nasycone tłuszcze. Ponadto powoduje otyłości i
ma wiele wartości. Ok. 50 % tego tłuszczu stanowi kwas laurynowy, obecny
również w mleku matki, chroni najmłodszych przed infekcjami. W naszym
organizmie jest on przekształcany do monolaurynu, który to walczy z
bakteriami, wirusami i ma właściwości przeciwzapalne. Używając go
pamiętajmy jednak by naszą dietę, a zwłaszcza dzieci, uzupełniać w cenne
kwasy nienasycone. Po za tym jego walory smakowe są również warte
zauważenia. Pachnie niesamowicie i pasuje (jak dla mnie) do każdej
potrawy. Jeśli chodzi o kosmetykę, rewelacyjnie nawilża skórę i włosy,
goi krostki, ranki i działa antyseptycznie. Jest idealnym środkiem do
gojenia i nawilżania brodawek piersiowych karmiących mam. Jest
hipoalergiczny, więc bezpieczny i smaczny dla maluszka i dzięki w/w
właściwościom poradzi sobie z każdą ranką.
Kolejnym produktem z otrzymywanym z plam kokosowych jest niedawno poznany przeze mnie cukier palmowy (kokosowy). Tutaj
znajdziecie wszystkie niezbędne informacje na temat tego rewelacyjnego
jak dla mnie zamiennika cukru. Poza jego wartościami odżywczymi i niskim
indeksem glikemicznym, jak większość produktów kokosowych, ma wyjątkowy
zapach, tym razem karmelowy. Jeśli ustawimy cukierniczkę na naszym
stoliczku albo osłodzimy nieco naszą gorącą herbatę, aromat będzie
gościł w każdym kącie naszego mieszkania. Ale uwaga, nie przesadzajmy z jego stosowaniem, gdyż jest to jednak cukier, który w swoim składzie w większości zawiera sacharozę.
Z owoców palm kokosowych pozyskuje się się również sok, czyli wodę
obecną we wnętrzu orzecha. Wodę tę odkryłam niedawno, w podobny sposób
jak inne kokosowe skarby, szukając wartościowego napoju dla mojego
synka. I to był strzał w dziesiątkę. A tu powalający cytat: „Woda
kokosowa zanim dotrze do środka takiego orzecha i stanie się sokiem
kokosowym, przemierza długą drogę z gleby, poprzez cały pień, aż do
owocu. Podczas tej wędrówki jest ona wielokrotnie filtrowana, dlatego
nie zawiera żadnych zanieczyszczeń i sprawia, ze jest płynem sterylnym,
aż do momentu otwarcia orzecha. Sok z wnętrza młodego kokosa ma niemal
identyczny skład jak osocze ludzkiej krwi. Podczas drugiej wojny
światowej stosowany był on jako płyn do transfuzji w ciężkich warunkach
(…) Do dziś stosuje się tę metodę w krajach słabo rozwiniętych. Woda
kokosowa łatwo miesza się z krwią i jest szybko przyswajana przez
organizm człowieka. Stosuje się ją dożylnie również w postaci kroplówek,
jako zastępczy płyn fizjologiczny nawadniający organizm i uzupełniający
niedobory elektrolitów. (…) Sok kokosowy jest jednym z najbogatszych
źródeł elektrolitów. Zawiera ich więcej niż większość popularnych
napojów izotonicznych. Zawiera tez więcej potasu niż banany.” I jest
doskonałym źródłem energii.
No i przyszedł czas na mleczko. „Mleko kokosowe jest bogate w
aminokwasy i witaminę C. Jest dobrym źródłem tłuszczu, białka i cukru, a
także kwasu foliowego, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Śmiało można
powiedzieć, że jednym kokosem można by zastąpić całą aptekę. Pomaga on
bowiem w wielu dolegliwościach, m.in. zapobiega chorobom wątroby, chroni
przed osteoporozą, zmniejsza ryzyko chorób serca, poprawia trawienie
oraz pracę jelit, poprawia poziom cholesterolu, wspomaga metabolizm, a
także leczy i regeneruje tkanki. Natomiast woda kokosowa zawarta w sercu
owocu ma takie właściwości jak napój izotoniczny i zawiera taki sam
poziom elektrolitów jak nasza krew. Jest więc najlepszym sposobem na
szybką regenerację po wysiłku sportowym! Jednak to nie koniec
niezwykłych właściwości kokosa. Posiada on także odmładzającą moc.
Składniki zawarte w tym owocu opóźniają procesy starzenia się skóry, a
przez to pomagają utrzymać młody wygląd i pełnię sił witalnych! Dlatego
kokos powszechnie stosowany jest w kosmetyce, głównie do produkcji
kremów i specyfików do pielęgnacji twarzy.”
Skład mleka kokosowego to: 95.5% wody, 0.69% tlenku wapnia, 0.59% tlenku magnezu, 0.56% kwasu fosforowego, 0.5% żelaza, 0.25% potasu oraz wiele innych składników w mniejszych ilościach. Woda kokosowa zawiera cukier, błonnik, białko, przećiwutleniacze, sole mineralne oraz mnóstwo witamin i minerałów. Jest bardzo odżywcze. Zalecane jest przy biegunce, wymiotach i problemach żołądkowych.
Możemy śmiało zastąpić nim mleko zwierzęce. Tutaj przepis, dzięki któremu możemy po części otrzymać je w domu.
Skład mleka kokosowego to: 95.5% wody, 0.69% tlenku wapnia, 0.59% tlenku magnezu, 0.56% kwasu fosforowego, 0.5% żelaza, 0.25% potasu oraz wiele innych składników w mniejszych ilościach. Woda kokosowa zawiera cukier, błonnik, białko, przećiwutleniacze, sole mineralne oraz mnóstwo witamin i minerałów. Jest bardzo odżywcze. Zalecane jest przy biegunce, wymiotach i problemach żołądkowych.
Możemy śmiało zastąpić nim mleko zwierzęce. Tutaj przepis, dzięki któremu możemy po części otrzymać je w domu.
Zapamiętajmy – kokosowo – nie tylko smacznie ale zdrowo!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz