czwartek, 25 października 2012

Niech KOKOS króluje w naszej kuchni!





Dużo by pisać o zbawiennych właściwościach tego wspaniałego orzecha, więc po głębsze informację będę odsyła do linków z ciekawostkami na jego temat. Po pierwsze ma wiele zastosowań w kuchni, kosmetyce i lecznictwie. W zasadzie każdy znany mi produkt otrzymany z niego jest bezpieczny i bardzo wartościowy przede wszystkim dla dzieci. Olej, który jest tłuszczem stałym, jeśli zadbamy, by był on właściwie otrzymany, czyli nierafinowany i tłoczony na zimno, jest najlepszym tłuszczem przeznaczonym do obróbki termicznej. Jeśli chcemy smażyć, piec i gotować to tylko na tym właśnie oleju, gdyż jest nasycony i pochodzi ze świata roślin, czyli nie przyczynia się do powstawania miażdżycy i nie obciąża organizmu jak zwierzęce nasycone tłuszcze. Ponadto powoduje otyłości i ma wiele wartości. Ok. 50 % tego tłuszczu stanowi kwas laurynowy, obecny również w mleku matki, chroni najmłodszych przed infekcjami. W naszym organizmie jest on przekształcany do monolaurynu, który to walczy z bakteriami, wirusami i ma właściwości przeciwzapalne. Używając go pamiętajmy jednak by naszą dietę, a zwłaszcza dzieci, uzupełniać w cenne kwasy nienasycone. Po za tym jego walory smakowe są również warte zauważenia. Pachnie niesamowicie i pasuje (jak dla mnie) do każdej potrawy. Jeśli chodzi o kosmetykę, rewelacyjnie nawilża skórę i włosy, goi krostki, ranki i działa antyseptycznie. Jest idealnym środkiem do gojenia i nawilżania brodawek piersiowych karmiących mam. Jest hipoalergiczny, więc bezpieczny i smaczny dla maluszka i dzięki w/w właściwościom poradzi sobie z każdą ranką.
Kolejnym produktem z otrzymywanym z plam kokosowych jest niedawno poznany przeze mnie cukier palmowy (kokosowy). Tutaj znajdziecie wszystkie niezbędne informacje na temat tego rewelacyjnego jak dla mnie zamiennika cukru. Poza jego wartościami odżywczymi i niskim indeksem glikemicznym, jak większość produktów kokosowych, ma wyjątkowy zapach, tym razem karmelowy. Jeśli ustawimy cukierniczkę na naszym stoliczku albo osłodzimy nieco naszą gorącą herbatę, aromat będzie gościł w każdym kącie naszego mieszkania. Ale uwaga, nie przesadzajmy z jego stosowaniem, gdyż jest to jednak cukier, który w swoim składzie w większości zawiera sacharozę.
Z owoców palm kokosowych pozyskuje się się również sok, czyli wodę obecną we wnętrzu orzecha. Wodę tę odkryłam niedawno, w podobny sposób jak inne kokosowe skarby, szukając wartościowego napoju dla mojego synka. I to był strzał w dziesiątkę. A tu powalający cytat: „Woda kokosowa zanim dotrze do środka takiego orzecha i stanie się sokiem kokosowym, przemierza długą drogę z gleby, poprzez cały pień, aż do owocu. Podczas tej wędrówki jest ona wielokrotnie filtrowana, dlatego nie zawiera żadnych zanieczyszczeń i sprawia, ze jest płynem sterylnym, aż do momentu otwarcia orzecha. Sok z wnętrza młodego kokosa ma niemal identyczny skład jak osocze ludzkiej krwi. Podczas drugiej wojny światowej stosowany był on jako płyn do transfuzji w ciężkich warunkach (…) Do dziś stosuje się tę metodę w krajach słabo rozwiniętych. Woda kokosowa łatwo miesza się z krwią i jest szybko przyswajana przez organizm człowieka. Stosuje się ją dożylnie również w postaci kroplówek, jako zastępczy płyn fizjologiczny nawadniający organizm i uzupełniający niedobory elektrolitów. (…) Sok kokosowy jest jednym z najbogatszych źródeł elektrolitów. Zawiera ich więcej niż większość popularnych napojów izotonicznych. Zawiera tez więcej potasu niż banany.” I jest doskonałym źródłem energii.
No i przyszedł czas na mleczko. „Mleko kokosowe jest bogate w aminokwasy i witaminę C. Jest dobrym źródłem tłuszczu, białka i cukru, a także kwasu foliowego, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Śmiało można powiedzieć, że jednym kokosem można by zastąpić całą aptekę. Pomaga on bowiem w wielu dolegliwościach, m.in. zapobiega chorobom wątroby, chroni przed osteoporozą, zmniejsza ryzyko chorób serca, poprawia trawienie oraz pracę jelit, poprawia poziom cholesterolu, wspomaga metabolizm, a także leczy i regeneruje tkanki. Natomiast woda kokosowa zawarta w sercu owocu ma takie właściwości jak napój izotoniczny i zawiera taki sam poziom elektrolitów jak nasza krew. Jest więc najlepszym sposobem na szybką regenerację po wysiłku sportowym! Jednak to nie koniec niezwykłych właściwości kokosa. Posiada on także odmładzającą moc. Składniki zawarte w tym owocu opóźniają procesy starzenia się skóry, a przez to pomagają utrzymać młody wygląd i pełnię sił witalnych! Dlatego kokos powszechnie stosowany jest w kosmetyce, głównie do produkcji kremów i specyfików do pielęgnacji twarzy.”
Skład mleka kokosowego to: 95.5% wody, 0.69% tlenku wapnia, 0.59% tlenku magnezu, 0.56% kwasu fosforowego, 0.5% żelaza, 0.25% potasu oraz wiele innych składników w mniejszych ilościach. Woda kokosowa zawiera cukier, błonnik, białko, przećiwutleniacze, sole mineralne oraz mnóstwo witamin i minerałów. Jest bardzo odżywcze. Zalecane jest przy biegunce, wymiotach i problemach żołądkowych.
Możemy śmiało zastąpić nim mleko zwierzęce. Tutaj przepis, dzięki któremu możemy po części otrzymać je w domu.
Zapamiętajmy – kokosowo – nie tylko smacznie ale zdrowo!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...