... jeden ruch łyżeczką i niech się stanie galaretką!
Żeby tradycji stało się zadość, kilka słów o agarze i dlaczego go stosujemy. Agar (agar agar) jest, zamiennikiem żelatyny roślinnego pochodzenia. Od zawsze żelatyna źle mi się kojarzyła i nieładnie pachniała… Odkąd w naszym domu zamieszkał mały człowieczek nie używam jej w ogóle. Zamiast niej stosujemy zdrowy agar pozyskiwany z krasnorostów, czyli glonów. Zawiera bardzo dużo błonnika i niewielkie ilości białka i węglowodanów. Ponadto jest źródłem witamin i minerałów, takich jak wapń, potas, magnez i żelaza. W kuchni ma nieograniczone wykorzystanie, pełniąc funkcję naturalnego zagęstnika i konserwantu. Używając go pamiętajmy że lepiej tężeje w środowisku lekko zasadowym i po uprzednim przegotowaniu aż do wystygnięcia (najlepiej w lodówce). Na tym blogu znajdziecie oczywiście kilka pomysłów z jego zastosowaniem. Na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz