środa, 16 września 2015

Wegańskie kotlety, burgery z fasolki mung. Bezglutenowe.




Czy posiłek roślinny może być źródłem białka pełnowartościowego? Oczywiście, że tak, o ile go właściwie skomponujemy. Wystarczy zadbać, by tzw. ograniczające aminokwasy w poszczególnych produktach uzupełniały się. Dlatego rośliny strączkowe, którym często brakuje wystarczającej ilości metioniny trzeba łączyć np. ze zbożami (kaszami) lub warzywami zawierającymi metioninę np. brokułem, brukselka, a nawet cebulą lub czosnkiem. 

Dietetycy, pediatrzy i specjaliści ze Światowej Organizacji Zdrowia są zgodni co do opinii, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska nie niesie za sobą zagrożenia dla wzrostu i rozwoju dziecka. Dużo większym problemem w Polsce i krajach wysokorozwiniętych są skutki nadmiernego spożycia białka zwierzęcego niż diety bezmięsnej. Zaobserwowano, że dzieci wzrastające bez spożywania mięsa, w dorosłym życiu rzadziej cierpią na choroby układu pokarmowego, kamicę nerkową, nowotwory, osteoporozę i otyłość. 

Nawet, gdy nie jesteśmy zadeklarowanymi wegetarianami, może warto spojrzeć na produkty zwierzęce raczej jako dodatek do diety, niż jego podstawę i zamiast tradycyjnego mielonego zaserwować maluchom kotleta z zielonego groszku, soczewicy albo fasolki. 


Składniki:

ok. 200 g suchej fasolki mung

2 łyżki puree z ziemniaków i dowolnych warzyw albo gotowany ziemniak marchewka wg uznania
łyżka ugotowanej kaszy jaglanej
łyżka dowolnych płatków
łyżka mąki ziemniaczanej
świeże zioła ulubione
ząbek czosnku
przyprawa do mielonego bez soli lub inne zioła
do obtoczenia kaszka ryżowa lub inna dla dzieci
do smażenia olej kokosowy


Fasolkę zalewamy wodą na noc, wodę odlewamy, zalewamy nowa, gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy, żeby masa była lepka, ale grudkowata. Lepimy kulki i spłaszczamy, obtaczamy w kaszce i smażymy na patelni zwilżonej olejem zmieniając strony.


7 komentarzy:

  1. Kotlety wegańskie są super! Nigdy wcześniej nie byłam świadoma tylu smaków:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze kotletów z fasoli nie jadłam, ale uwielbiam z cieciorki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem zachwycona daniami kuchni wegańskiej. Te kotlety też są rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię zamienniki zwykłych kotletów mięsnych.Nie dość, że różnią się smakowo to jeszcze ile warzyw można w nich przemycić.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musze je spróbować. Przepis i zdjęcia wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem zagorzałym mięsożercą, ale ten przepis wygląda kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  7. Con 200 gs en seco cuantas hambur salen?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...