niedziela, 31 stycznia 2016

Złoty napój KURKUMOWY. Na kaszel i przeziębienie. BANANA LASSI.




O kurkumie zrobiłam swego czasu osobny post, bo jej sproszkowany korzeń jest warty uwagi KLIK. Na całym świecie, a zwłaszcza w krajach orientu, cieszy się ona wielką sławą, nie tylko jako przyprawa, ale przede wszystkim jako surowiec o wielokierunkowym działaniu leczniczym. Kontrowersje jednak budzi jej przyswajalność z przewodu pokarmowego, jednak jeśli będziemy łączyć ją z pieprzem lub papryką chilli, które rozgrzeją błonę śluzową, kurkumina będzie miała większe szanse przedostać się z naszych jelit do krwiobiegu. Dlatego warto dodawać ją do każdej potrawy, żeby dostarczać jej w jak największych ilościach. 
Ostatnio trafiłam na ciekawy pomysł przygotowania pasty kurkumowej, którą później możecie dodawać do innych potraw i napojów. Pastę taką należy przegotować ponieważ kurkumina jest lepiej przyswajalna po obróbce termicznej. 

Składniki na pastę:

opakowanie kurkumy sproszkowanej
pół szklanki wody
łyżeczka chilli
łyżeczka pieprzu kolorowego

Składniki wymieszać i zagotować krótko. Pastę przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

Dziś chciałam przedstawić kurkumowy napój (z dodatkiem wyżej opisanej pasty) pomocny w kaszlu i infekcjach dróg oddechowych w postaci bananowego lassi. Dzięki fajnie dobranym składnikom otrzymane "złote mleko" jest nie tylko lecznicze ale bardzo smaczne, dlatego z chęcią wypiją je nawet najmłodsi. 
Bazą do mojego napoju jest mleko owsiane, ale możecie użyć dowolnego. Nie polecam mleka krowiego, bo jest ono śluzotwórcze, dopuszczam je jedynie w suchym kaszlu. 




Pozostałe składniki to:

MIÓD (najlepiej lipowy, eukaliptusowy, gryczany, spadziowy, lawendowy, pichtowy) o właściwościach miodu chyba nie muszę pisać.
BANAN - myślę że mało kto wie, że banan działa wykrztuśnie i śluzotwórczo więc jest pomocny zwłaszcza przy suchym kaszlu, nawet astmatycznym.
PASTA KURKUMOWA 
CZOSNEK - działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie
SÓL HIMALAJSKA - dostarczy jonów ważnych pierwiastków, działa antyseptycznie i zapobiega namnażaniu się wirusów i bakterii  na błonach śluzowych, pomaga w odkrztuszaniu zalegającej wydzieliny.

Mleko (ok. 500 ml) zagotowujemy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, łyżeczką pasty kurkumowej i 0,5 łyżeczki soli himalajskiej. Blendujemy z połową banana i na koniec kiedy trochę ostygnie dodajemy 2 łyżeczki miodu. Pijemy póki ciepłe. Na zdrowie!




11 komentarzy:

  1. Kurkuma w formie napoju? Brzmi niepokojąco... :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda ładnie. Jestem ciekawa jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie jestem przeziębiona, więc chętnie wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować przepis, bo takie wykorzystanie kurkumy to dla mnie nowość:-p

    OdpowiedzUsuń
  5. Mango lassi znam i próbowałam, ale to bananowe jeszcze nie! Wyzwanie na dziś!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie dość, że pyszny to w dodatku dobry na kaszel i przeziębienie ! :) Już wiem co będę dziś próbować, dzięki ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda jak sok pomarańczowy ;) Ciekawa propozycje, pierwszy raz widzę w takiej formie wykorzystanie kurkumy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Skorzystałam wczoraj z tego przepisu i zrobiłam to dziecku ale niestety chyba mu nie zasmakowało bo zaczął pluć ;( Na szczęście mieliśmy otwartą aptekę i mąż kupił Dicotuss Baby z miodem więc ten wypił bez problemu. Jednak dzięki za przepis na pewno się kiedyś przyda ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy przepis jeszcze takiego nie widziałam, ja mojej rodzinie przygotowuję soki z pokrzywy, mięty i innych ziół poprawiających odporność.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mojemu dziecku też takie syropy nie pasują nie wiem czemu.. Podaje też mu ziołowy Dicotuss i szybko kaszel mija. MOże jak będzie większy uda się przekonać do takiego ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...