sobota, 21 września 2013

Domowe syropy na grypę i wzmocnienie odporności Z CEBULI I PIERZGI i Z CZOSNKU, IMBIRU I CYTRYNY na miodzie i ksylitolu BEZ CUKRU







Polska jesień powinna kojarzyć się nam z mieniącymi się w słońcu kolorami ognistej czerwieni, złocistej żółci i soczystej pomarańczy i spacerami po parku, ale niestety rzeczywistość bywa mniej kolorowa... i niektórym nasuwa się jedynie skojarzenie zakatarzonego nosa, bolącego gardła i zimnej, ponurej aury... Dlatego na wzmocnienie odporności zanim dopadnie nas choroba, albo kiedy już wpadliśmy w jej sidła, polecam domowe syropy przeciwbakteryjne i przeciwirusowe, oczywiście bez cukru.



 SYROP Z CEBULI I PIERZGI








Składniki:

1-2 cebule
2 łyżki pierzgi
3 łyżki miodu
2 łyżki ksylitolu (jeśli syrop chcemy podać dzieciom poniżej 3 r.ż zastąpmy ksylitol w całości miodem - jeśli dziecko nie jest uczulone na miód - jeśli jest uczulone to możemy użyć syropu zbożowego)



Cebulę kroimy w krążki, układamy w słoiku pierwszą warstwę i zasypujemy ksylitolem. Następnie układamy kolejne naprzemiennie z ksylitolem. Na koniec zasypujemy pierzgą i zalewamy miodem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do chwili, kiedy składniki puszczą sok i całość zatopi się w złocistym syropie, a pierzga zrobi się miękka i zacznie się rozpadać. Możemy ucisnąć z góry łyżką ostatnią warstwę, by wycisnąć do końca sok. Wtedy możemy zacząć popijać taki syrop w ilości od. 5 ml 2-3 x dziennie dla dzieci od 1 r.ż do 2 lat i 10 ml dla starszych zwiększając częstotliwość podawania wraz z wiekiem i zaawansowaniem choroby.




SYROP Z CZOSNKU, IMBIRU I CYTRYNY








Składniki:


główka czosnku
ok. 6 cm korzenia imbiru średniej grubości
1 cytryna
3 łyżki ksylitolu
3 łyżki miodu



Na początek przygotowujemy cytrynę, choć będzie ona stanowiła ostatnią warstwę. Musimy ją dokładnie umyć, gdyż będziemy używać jej w całości, czyli ze skórką. Najlepiej, żebyśmy zaopatrzyli się w cytryny z ekologicznej hodowli, ale jeśli nie mamy takiego źródła, to po prostu najpierw cytrynę sparzmy wrzątkiem, następnie porządnie umyjmy pod bieżącą wodą, a na koniec namoczmy przez ok. 5 min  w stężonym wodnym roztworze sody. Na koniec dokładnie płuczemy cytrynę pod bieżącą letnią wodą. 
Czosnek obieramy i każdy z ząbków kroimy na mniejsze części i układamy na dnie słoiczka. Warstwę czosnku zasypujemy łyżką ksylitolu. Następnie myjemy korzeń imbiru i obieramy. Kroimy w plasterki i układamy jako drugą warstwę i zasypujemy ksylitolem. Na koniec kroimy cytrynę w plasterki i układamy jako trzecią warstwę, zasypujemy ksylitolem i zalewamy miodem. Postępujemy jak z syropem z cebuli.



NA ZDROWIE!

 

25 komentarzy:

  1. Ciekawe te syropy, może się zdecyduję na ten drugie, ale o pierzydze słyszę pierwszy raz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierzgę warto mieć w domu w okresie jesienno-zimowym, jeśli oczywiście nie uczulają nas produkty pszczele. Regularnie spożywana wzmacnia odporność. Warto poczytać więcej o niej choćby tutaj http://www.doz.pl/czytelnia/a1324-Pierzga_8211_odzywczy_eliksir

      Usuń
  2. Czy można zastosować coś innego zamiast ksylitolu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można poprzestać na miodzie.

      Usuń
    2. Syropki na pewno skuteczne, ale niestety moje dzieci nie za bardzo chcą je pić... Ja z mężem zażywamy je regularnie, ale nie chcemy zmuszać dzieci, więc muszę im odporność przemycać w nieco inny sposób... Często robie jakieś przysmaki z przepisów Babci na grypoodpornych.

      Usuń
  3. Syrop z cebuli - super ! Zawsze piłam w dziecinstwie :).. Nie mam dzieci, ale warto pamiętać na przyszłość o tym, że można samemu stworzyć domową apteczkę :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po przestudiowaniu składu syropów dla dzieci i nie tylko doszłam do wniosku, że lepiej wziąć sprawy w swoje ręce ;)

      Usuń
  4. wygląda super! a jak to przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po ok. 10 godzinach w temp. pokojowej i ciemnym miejscu należy przelać sok przez sitko do zakręcanej buteleczki i przechowywać w lodówce.

      Usuń
  5. Witam,

    Mój synek ma3,5 roku od kiedy poszedł do przedszkola to bardzo często łapie infekcje górnych dróg oddechowych. Ma kaszel mokry oraz katar, czy mogę mu podawać taki syrop z czosnkiem, czy nie będzie za mocny dla takiego maluszka? Czy może ma Pani jakiś sprawdzony domowy przepis na wzmocnienie odporności u dziecka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myslę, ze w czasie infekcji jak najbardziej, ale prosze wtedy pamietac o probiotykach, w preparatach lub w postaci kiszonek albo jogurtów. Dziecku w takim wieku maksymalnie 2x dziennie po lyzeczce rano i wieczorem, ale prosze zaczac od lyzeczki. A w ramach profilaktyki jak i w czasie infekcji bardzo polecam inhalacje nebulizatorem z roztworem soli fizjologicznej - odkad zaczelismy stosowac skonczyly sie choroby wszystkich domownikow. Jak tylko cos sie zaczyna nawet 3 razy dziennie sie inhalujemy. Dodatkwo polecam herbatki ziolowe uodparniajace, znajdzie Pani w zakldce "naturalna apteka" i przede wszystkim polecam odstawic słodycze i ogolnie cukier rafinowany, jesli uzywacie. W czasie choroby rowniez produkty mleczne, a stosowac kasze jaglana - dziala odflegmiajaco. Jesli dziecko nie ma problemow z trawieniem tranu to polecam Mollers owoce leśne, zuplenie niewyczuwalny smak tranu. Codziennie witamina c, b w kroplekach, albo multiwitamina Vibowit w kropelkach. Sa rozwniez preparaty z beta-glukanem z drozdzy lub boczniaka (bardziej polecam) dostepne w aptekach - wzmacniaja naturalnie odpornosc poprzez stymulacje procesu granulocytopoezy. Jeśli dziecko nie jest uczulone na miód, polecam z dodatkiem mleczka pszczelego lub pierzgi do słodzenia herbatek tylko juz ostudzonych. I codziennie dobrze zeby dziecko zjadło przynajmniej raz dziennie swieze owoce - najlepiej jablka lub cytrusy, jesli nie jest uczulone (dobrze smakuje salatka owocowa: tarte jabłuszko, banan i do tego sok z 1 pomarańczy. Życzymy zdrówka!

      Usuń
    2. Witam,
      Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Z nebulizatorem to już zdążyliśmy się zaprzyjaźnić. Herbatek nie stosowałam, ale zaczniemy. Nie słodzimy cukrem używam miodu do herbaty. Jeśli chodzi o słodycze to je ich bardzo mało. Owoce też bardzo chętnie zjada. Tran uwielbia i najbardziej mu smakuje naturalny:-) Do tej pory dawałam mu syropy Sambucol, OmegaMed odporność, ale szczerze nie widziałam efektów nawet po kilku miesiącach ich stosowania.
      Mój syn nie potrafi smarkać i myślę że tutaj tkwi przyczyna. Próbowaliśmy już chyba wszystkich sposobów: gaszenie świeczki, sam zakleił sobie nawet buzie plastrem, niestety wciąga wszystko do środka. Nie da sobie tego wyciągnąć Fridą itp. Chyba, że Pani ma jakiś patent na smarkanie:-)

      Usuń
    3. Może taką chorowitą "urodę" ma Wasz synek i po prostu z tego wyrośnie. U nas też problem z odciąganiem i jedynie właśnie inhalacje nas ratują w chwilach choroby, bo ładnie rozrzedzają wydzielinę i tylko wycieramy nosek... Pozdrawiam jeszcze raz!

      Usuń
  6. Kurcze szkoda, że moje dziecko nie toleruje żadnych syropów domowej roboty, tylko te z apteki, bo są mega doładowane cukrem... :/ Jedyne co mi się udało przemycić to tran, ryby i zupy, których nie robiłam do tej pory za dużo. W przypływie frustracji po kolejnej infekcji przyniesionej ze żłobka poszukałam w necie trochę przpissów na odporność, znazłam zupę marchewkowo-pomidorową na grypoodporni.pl, pstrąga też mają nie złego, młody nawet chętnie je. Do tego daję kasze jaglaną, czasem udje mi sięprzemycić więcej czosnku i ogólnie sporo warzyw i kasz. Myslę, że solidn dieta to jużjakaś podstawa dla odporności. Plus spacery i ruch na powietrzu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Myslisz, że można w ogóle zrezygnować z miodu w tym przepisie? Nie mogę podać synowi ze względu na kandydozę, a wlaśnie jest w trakcie infekcji :( Może zastąpię go syropem z agawy?

    OdpowiedzUsuń
  8. zrezygnowac oczywiscie ze mozna, bo te skladniki na siebie wzajemnie nie wplywaja, tylko zastanawia mnie dlaczego chcesz stosowac syrop z agawy w kandydozie, a odrzucasz miod? syrop z agawy jest skoncentrowny, pewnie rafinowany, zawiera bardzo duzo fruktozy, a miod jak kupisz z dobrego zrodla, nie pozwoli rozwinac sie grzybom, bo zawiera naturalne substancje przeciwgrzybicze (nie mowie tu o miodzie przegotowanym, tylko surowym prosto z pasieki) i oczywiscie w malych ilosciach. A ile dziecko ma lat? moze mozna wprowadzac powoli ksylitol?

    OdpowiedzUsuń
  9. Młody ma 2 lata i wprowadziliśmy ksylitol pod okiem lekarza i deitetyczki 2 miesiące temu. Zastanawiam się, czy nie zrobić z samym ksylitolem po prostu. Nie mam dostępu niestety do sprawdzonego miodu. Co za czasy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. No dobra, pytanie totalnego laika odnośnie syropu z cebuli imbiru i miodu: co to znaczy postępować jak z syropem z cebuli? Tzn, zlewamy syrop po jaimś czasie czy cały czas ma się macerować? Po ew, zlaniu przechowujemy w lodówce? Przez jaki czas zachowuje przydatność do spożycia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej zlać po 12 godzinach, przez sitko, bo jeśli zostawimy cząsteczki cebuli lub czosnku, to będzie się szybciej psuł. Przechowujemy w lodówce, aż do wyczerpania - u nas schodzi szybko zazwyczaj, jak już nieładnie pachnie to wylewam, teraz nie pamiętam, ale do 5 dni odcedzony w lodówce może postać, a jak nie odlany to w ciągu dwóch dni należy zużyć.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Będę robić mężowi bo on często ma "grypowe" problemy, a imbir lubi:)

      Usuń
  11. Witam,gdzie moge kupic pierzge?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze zadzwonić i zapytać P. Jerzy Kiejdo Mistrz Pszczelarz tel.89 742 56 20 ; os. Grunwaldzkie 2b/11 ;11-700 Mrągowo (namiary z etykietki słoiczka z miodem)
      Ja od wielu lat kupuje miód i pyłek pszczeli od tego Pana w Krakowie- serdecznie polecam, prosze zapytac , może wysyłka wchodzi w grę

      Usuń
  12. Ja tez zrobiłam syrop na odporność z moja 3 letnia córcia pomagała miwyciskala sok z cytryna grejpfrut miód czosnek . I przy tym miała radosne I pije go codziennie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Syrop z cebuli robiła już moja babcia. Jest naprawdę niezastąpiony!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...