środa, 11 listopada 2015

Czekoladowe wegańskie trufle. Bez glutenu. Z fasolki.




Ostatnio nie ma dnia, żebym nie tworzyła jakiejś słodyczy... Chyba nadchodząca zima daje mi sie we znaki.

 

Fasolkę odkrywam na nowo. W tradycyjnych, wytrawnych odsłonach doceniłam dawno temu, teraz przyszedł czas na słodką wersję. 




Po pierniczkach KLIK polecają się wspaniałe trufle czekoladowe. W sumie to ten sam przepis tylko bez pieczenia i bez przyprawy do piernika. 




Składniki:

100 g czekolady gorzkiej (chyba może być ok. 40 g oleju kokosowego i ok. 5 łyżek kakao)
380 g ugotowanej fasoli adzuki 
60 g syropu z daktyli plus 50 g cukru kokosowego (lub suszone daktyle)
50 g nerkowców (lub migdałów)
miąższ/estrakt wanilii 




Czekoladę roztopić i zblendować z orzechami i ewentualnie z daktylami. Jeśli nie mamy daktyli, dodać słody, fasolkę i jeszcze raz zmielić wszystko. Dosmakować wg uznania. 





Można dodać kawę lub jakiś likier. Lepić kulki i obtaczać w gorzkim kakao. 





Schłodzić w lodówce i najlepiej tak je przechowywać, a jeśli komuś się spieszy można schłodzić w zamrażarce. 







6 komentarzy:

  1. Mniam, wyglądają smakowicie. Wypróbuję przepis już dziś :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam trufle. Z pewnością postaram się przepis wypróbować. Mam nadzieję, że już dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jezuniu jakie cudne. Może mój Naznaczony, który nie lubi fasolki pod żadną postacią by się skusił... :D

    OdpowiedzUsuń
  4. nie pomyślałabym, że z fasolki takie super słodzycze wychodzą ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie zdrowe pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  6. czy da się zmielić fasole i orzechy zwykłym recznym blenderem?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...