poniedziałek, 30 maja 2016

Kasztanowe naleśniki paleo. Bez glutenu, zbóż, cukru i mleka. Pachnące cynamonem i pomarańczą.




Te naleśniki zachwycą każdego. Bez dwóch zdań są najlepsze, chrupiące, lekkie, bardzo łatwe w przygotowaniu i przepyszne.





Mąka otrzymywana z kasztanów jadalnych jest dość droga, ale naprawdę warto mieć taki zdrowy delikates u siebie w zapasach, jeśli najdzie Was ochota na coś szybkiego ale wyjątkowego.





Na zdrowie i smacznego!





Ciasto doskonale komponuje się ze skórką pomarańczową (polecam oczywiście home made) i z cynamonem.





U nas z różnym nadzieniem (preferujemy świeże banany, truskawki, jabłka, gruszki) i zawsze doskonałe.


 


Składniki:

2 jaka
5 łyżek mąki kasztanowej
100 ml mleka kokosowego  puszki z odrobiną śmietanki kokosowej (tej gęstej części) lub innego roślinnego
2-3 łyżki oleju do smażenia lub oliwy z oliwek
łyżka skórki pomarańczowej
łyżka cynamonu
odrobina jakiegoś słodu (niekoniecznie bo mąka jest sama w sobie lekko słodka)

olej do zwilżenia patelni (polecam kokosowy)

nadzienie dowolne




Wszystkie składniki zmiksować na gładkie (dość rzadkie) ciasto. Patelnię zwilżyć lekko olejem kokosowym i smażyć na większym ogniu przez chwilę z obydwu stron.





Najlepsze podane od razu ale spokojnie mogą poleżeć dłużej ale wtedy naturalnie stracą na chrupkości.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...