niedziela, 4 stycznia 2015

Pampuchy bezglutenowe i bezmleczne. Czyli kluski lub knedle parowane. Podane z węgierskim sosem gulaszowym.



Zawsze ze smakiem wspominam czeskie knedliczki, które jako mała dziewczynka zajadałam przy okazji wakacji jeszcze w Czechosłowacji. Później zasmakowałam naszych parowańców i też bardzo mi smakowały. Postanowiłam więc zrobić swoją wersję, bez glutenu i wzbogaconą o kaszę jaglaną. Przepis wzięłam z książki Thermomixa na pampuchy z mąki pszennej. Dlatego eliminując kaszę jaglaną, a zachowując te same ilości składników, możecie zrobić tradycyjne z glutenem. Moje wyszły bardzo bliskie oryginałowi, ale szybko obsychają, więc trzeba je jeść póki są świeżutkie i jeszcze miękkie. 




Doskonale komponują się z sosem w stylu gulaszowym z dodatkiem śliwek węgierek lub żurawiny. Dobrze również sprawdzą się w roli bułeczek.




Składniki:

200 ml mleka kokosowego (3% - do picia) lub innego roślinnego
120 g ugotowanej kaszy jaglanej
2 jajka
ok. 30 g drożdży świeżych
łyżeczka soli
łyżeczka cukru trzcinowego
400-500 g mieszanki mąk bezglutenowych (użyłam M&S) (dałam 500 g ale myślę że można dać spokojnie mniej)


sos:

filety z piersi indyka
olej ryżowy + olej z suszonych pomidorów
cebula
czosnek
woda
mąka ziemniaczana
słodki sos chilli
suszone pomidory z pestkami dyni i żurawiną (Biedronka)
płatki chilli w oliwie (Lidl)
pieprz
sól
sos balsamiczny truskawkowy
łyżka powideł śliwkowych
przyprawy do wołowiny/indyka (mieszanka)
papryka słodka
łyżka sera koziego kremowego




Ciepłe mleko zblendować dość gładko z kaszą, dodać cukier, drożdże i odrobinę mąki. Wymieszać i pozostawić aż drożdże zaczną pracować. Dodać jajka i resztę mąki, wyrobić ciasto,  robić placki grubości ok. 1,5 cm i wycinać kółeczka lub lepić kulki wielkości orzecha i rozpłaszczać. Odłożyć na papierze do pieczenia pod wilgotnymi ściereczkami (żeby nie obsychały) i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 min. W garnku zagotować wodę i na sitku układać po kilka kluseczków, przykryć i gotować na parze ok. 10 min.
Sos robiłam na oko, więc musicie pokierować się własną intuicją dobierając odpowiednią ilość składników.




W Thermomixie ustawić Varomę, ułożyć na dolnej prystawce 4 kluseczki, na górnej 7-8. 
Gotować ok, 10 min, na obrotach 1. 


4 komentarze:

  1. O matko jak ja kocham pampuchy, dziękuje za ten przepis zrobię końiecznie :)
    Zapraszam rownież do siebie
    http://www.beslimuk.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis na pampuchy z chęcią wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę przyznać, że wygląda to niezwykle kusząco! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Super te pampuchy! Dzięki za przepis, z pewnością wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...