środa, 21 października 2015

Gofry bezglutenowe, bez mleka. Gryczane.




Postanowiłam wskrzesić swoją gofrownicę, która ostatnim razem, dawno temu, odmówiła posłuszeństwa  (złośliwość rzeczy martwych?). Po odkurzeniu okazała się być całkowicie sprawna. Szybko zrobiłam gofry bezglutenowe na wzór naszych gryczanych placuszków biszkoptowych, opierając się na gofrach z Kwestii Samku. 




Nasze gofry wychodzą delikatne, niezbyt wysokie, ale dobrze wypieczone i rozpływające się w ustach - idealne dla dzieci - bo lekko chrupiące z zewnątrz a mięciutkie w środku. Niestety po czasie stają się wilgotne (najlepiej studzić je na kratce, żeby uniknąć tego efektu), a odświeżenie ich na grillu (w kuchence mikrofalowej z funkcją grilla bez włączania mikrofali albo na grillu w piekarniku) powoduje, że odzyskują swoją chrupkość. Polecam zwłaszcza dla najmłodszych, ale dla dorosłego podniebienia to też wielka przyjemność. 




Składniki:

2 jajka
ok. 150 g mąki (100 g mąki gryczanej i 50 g mąki ziemniaczanej)
ok. 250 ml mleka kokosowego (z kartonu ok. 3% lub innego roślinnego)
15 g stopionego oleju kokosowego
łyżka syropu klonowego
łyżeczka proszku do pieczenia bio z kamieniem winnym
łyżeczka inuliny
odrobina otartej skórki z pomarańczy
miąższ wanilii
łyżka cynamonu
























Żółtka oddzielić od białek i zmiksować z mlekiem, olejem, syropem i mąkami wymieszanymi z proszkiem i cynamonem. Ciasto na chwilę odstawić i co jakiś czas jeszcze raz zmiksować. Przed smażeniem rozgrzać gofrownicę i ubić białka na sztywną pianę. Połączyć dwie masy, dodać skórkę z pomarańczy, wanilię i smażyć ok. 3-4 minut. Odkładać na ruszt, żeby nie zmiękły. 
Podawać z ulubionymi dodatkami. U nas hitem okazała się błyskawiczna konfitura z gruszek i pigwy w soku pomarańczowym z odrobiną kardamonu, cynamonu i gałki muszkatołowej. W tym celu należy umyte gruszki obrać i pokroić w kostkę, umytą pigwę zetrzeć na grubych oczkach wraz ze skórką i zalać sokiem pomarańczowym. Smażyć do miękkości.




3 komentarze:

  1. oj zjadłabym, gofry zawsze przywołują mi na myśl lato!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wchodzi w grę inna mąka niż gryczana, np. orkiszowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że tak, proszę spróbować :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...