Przedstawiam przepis na autorskie domowe lody na patyku, które dzięki składnikom w nich zawartych mogą stanowić pełnowartościowe śniadanie.
Są pysznie kremowe i mięciutkie.
Ich dodatkową zaletą jest to, że nie zamarzają "na kamień" i nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego oraz niezdrowego cukru rafinowanego.
Składniki:
130g orzeszków ziemnych bez soli
70g nerkowców
20g daktyli suszonych
400ml mleka kokosowego
20g cukru nierafinowanego z wanilią
40g syropu daktylowego
Wszystko zmiksować na gładki krem, odłożyć połowę i do drugiej dodać 2 łyżki kakao, przełożyć do foremek, jeśli nie macie specjalnych, to mogą być szklane kieliszki lub cokolwiek, np. opakowania po danonkach, włożyć patyczek i zamrozić.
Na spód i wykończenie można wysypać musli czekoladowe (polecam bio z Lidla).
Na zdrowie i przy okazji smacznego!
Idealna propozycja na gorące lato! Schłodzi organizm a dodatkowo całość jest zdrowa. Dzięki za ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne, kremowo-chrupiące. Zjadłabym sobie :)
OdpowiedzUsuńCzy orzeszki ziemne można zastąpić innymi orzechami?
OdpowiedzUsuńWyglądają bajecznie, muszę koniecznie spróbować.
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak, to była improwizacjia z mojej strony, więc proszę próbować :)
OdpowiedzUsuńJejku!! Wyglądają lepiej niż wszystkie magnumy i inne lody razem wzięte! :)
OdpowiedzUsuńdzięki :) mam nadzieję, że lato dopisze i zachęci do kolejnych prób, bo już mam kilka nowych pomysłów ;)
OdpowiedzUsuń