niedziela, 27 lipca 2014

Zdrowe LODY domowe, idealnie kremowe, pożywne, wegańskie ORZECHOWO-CZEKOLADOWE z musli






Przedstawiam przepis na autorskie domowe lody na patyku, które dzięki składnikom w nich zawartych mogą stanowić pełnowartościowe śniadanie. 



 



Są pysznie kremowe i mięciutkie.



 




Ich dodatkową zaletą jest to, że nie zamarzają "na kamień" i nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego oraz niezdrowego cukru rafinowanego.



 



Składniki: 

130g orzeszków ziemnych bez soli
70g nerkowców
20g daktyli suszonych
400ml mleka kokosowego
20g cukru nierafinowanego z wanilią
40g syropu daktylowego




 



Wszystko zmiksować na gładki krem, odłożyć połowę i do drugiej dodać 2 łyżki kakao, przełożyć do foremek, jeśli nie macie specjalnych, to mogą być szklane kieliszki lub cokolwiek, np. opakowania po danonkach, włożyć patyczek i zamrozić. 



 




Na spód i wykończenie można wysypać musli czekoladowe (polecam bio z Lidla). 



 



 Na zdrowie i przy okazji smacznego!




7 komentarzy:

  1. Idealna propozycja na gorące lato! Schłodzi organizm a dodatkowo całość jest zdrowa. Dzięki za ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne, kremowo-chrupiące. Zjadłabym sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy orzeszki ziemne można zastąpić innymi orzechami?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bajecznie, muszę koniecznie spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. myślę, że tak, to była improwizacjia z mojej strony, więc proszę próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku!! Wyglądają lepiej niż wszystkie magnumy i inne lody razem wzięte! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dzięki :) mam nadzieję, że lato dopisze i zachęci do kolejnych prób, bo już mam kilka nowych pomysłów ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...