poniedziałek, 2 marca 2015

Spaghetti z cukinii. Najlżejszy i najzdrowszy makaron. Bez mąki, bez glutenu, wegański.




Długo przymierzałam się do zakupienia spiralnicy, która zrobi "makaron" prawie ze wszystkiego, a przede wszystkim z różnych twardych warzyw, ale zrezygnowałam ze względu na brak miejsca na kolejne drobne agd i z czystej oszczędności, bo to zakup powyżej 100 zł. Jakiś czas temu zakupiłam w zamian obieraczkę z funkcją obierania w paseczki, koszt ok. 10 zł i jestem z niej bardzo zadowolona. Dziś przy pomocy tej obieraczki wyprodukowałam wegański, lekki i pyszny makaron z cukinii. Jeśli nie macie takiej obieraczki możecie pokroić cukinię najpierw wzdłuż w plastry, a później w paski. Ja swoją lekko uparowałam, ale zwolennicy diety raw nie muszą. Zamiast gotowania na parze można również chwilę blanszować we wrzątku. 




Taki makaron to świetna alternatywa dla osób dbających o linię, zdrowie i lubiących warzywne smaki. Cukinia jest nie tylko niskokaloryczna, bo 100 g dostarcza jedynie ok. 15 kcal, ale również bardzo zdrowa. Jest źródłem witamin: C, PP, B1, B2 oraz beta-karotenu. Jest warzywem zasadotwórczym i co ważne słabo chłonie z gleby metale ciężkie. Cukinia jest lekkostrawna i wręcz wspomaga procesy trawienia, dlatego można podawać ją jako jedno z pierwszych warzyw w diecie maluchów. 




Składniki:

cukinia ze skórką jeśli jest młoda
passata z pomidorów
świeże zioła: bazylia i kolendra
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
pieprz kolorowy
sól
przyprawa: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
zielony grszek (ze słoika)
łyżka kremowego sera koziego (opcjonalnie)
parmezan




Cukinię dokładnie umyć, jeśli jest młoda zetrzeć na paski wraz ze skórką. Oprószyć solą i gotować na parze kilka minut al dente. W rondelku rozgrzać oliwę z odrobiną passaty i z czosnkiem. Lekko podsmażyć i dodać resztę przecieru, zielony groszek i przyprawy. Pod koniec dodać garść drobno ściętych świeżych ziół. Dla dzieci polecam ułożyć zioła w prasce do czosnku i przyłożyć ząbkiem czosnku, wyciskać jak zwykle. Można zabielić łyżką jogurtu, śmietany lub sera koziego. Podawać z parmezanem lub w wersji wegańskiej ze zmielonymi orzechami z odrobiną płatków drożdżowych. 


10 komentarzy:

  1. Witam :)
    Jeśli chciałabyś odświeżyć wygląd swojego bloga serdecznie zapraszam do przejrzenia naszej strony
    https://www.facebook.com/wystrojbloga
    http://wystrojbloga.blogspot.com/
    http://instagram.com/wystrojbloga/
    http://ask.fm/wystrojbloga
    Z chęcią zmienimy dla Ciebie wygląd twego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już kocham ten przepis! Cukinia jako makaron - genialne i proste :) Za niedługo zagości na moim stole.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Niestety nie wiem, chyba nie, to jakaś "podróbka" z biedronki, opakowania już nie mam, a na samej obieraczce marki nie ma. Nadaje się do twardy warzyw, tylko czasami się zapycha.

      Usuń
  4. A da się jej użyć też do marchewki i buraka?

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne, właśnie takie przepisy uwielbiam na Twojej stronie. Czyli całe ku zdrowiu bez dodatków trochę kontrowersyjnych. Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Parmezan w wegańskim przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  7. Pani przepis na spaghetti z cukinii trafił na listę propozycji kulinarnych we wpisie o cukinii na blogu Lokalnego Rolnika: https://lokalnyrolnik.pl/blog/cukinia-zdrowa-doskonala-odchudzanie/. Gratulujemy znakomitego pomysłu!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...