piątek, 19 czerwca 2015

Smażony bób z pieczarkami, czosnkiem i chilli, con funhgi porcini.




Ostatnio miałam okazję spróbować smażonego bobu, ciekawa alternatywa dla bobu z wody, bo w takiej postaci jadałam dotychczas. Zrobiłam go trochę po włosku dodając przyprawę do funghi porcini, chilli w oliwie i ząbek czosnku. Podałam z kozim serem typu feta, choć sprawdziłby się również parmezan. A dla nadania rześkości i przełamania konwenansów podałam z soczystymi truskawkami i świeżą kolendrą. Polecam! Pyszna propozycja na lekką kolację.




Składniki:

bób
woda
sól
koper

pieczarki
chilli w oliwie/w płatkach/świeże
duży ząbek czosnku
truskawki 
świeża kolendra




Bób gotujemy jak zwykle, wrzucając wraz z gałązkami kopru na osolony wrzątek. Po ugotowaniu odcedzamy. Obrane lub umyte pieczarki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na oliwie/oleju, dodajemy bób (w łupinkach), chilli, przyprawę do funghi porcini (pietruszka, oregano, sól, pieprz kolorowy) i złocimy. Pod sam koniec przeciskamy ząbek czosnku, możemy też dodać łyżkę masła (najlepiej domowego ze świeżymi ziołami) i mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Wykładamy na talerz. Podajemy z serem (feta lub parmezan), posypujemy prażonymi pestkami dyni, świeżą kolendrą i układamy cząstki truskawek. Smacznego!


20 komentarzy:

  1. uwielbiam bób, ale jeszcze w takiej wersji nie jadłam :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bub, w szczególności sam bez niczego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale przepis! bobu z truskawkami nigdy nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny przepis - na pewno skorzystam, ale nie wiem czy dodam truskawki, może jako deser obok na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No truskawki też mi nie pasują :) choć zobaczymy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja właśnie takie połączenia lubię - intrygujący może być ten smak: gorzkie z kwasotą i słodyczą jednocześnie. Dzięki za przepis, dorwę jeszcze świeży Bób i truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale kolorowe danie, pycha :) Bób mogłabym jeść na okrągło!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wydaje się bajecznie proste, do tego musi być super smaczne. Lubię takie przepisy, przy których nie trzeba spędzać wielu godzin a są smaczne i zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mhhmm, pycha - wczoraj akurat kupiłam świeży bób i chyba wiem na co go użyję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Truskawki i bób to odważna propozycja. Muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Skoro smakować będzie z truskawkami, droga do innych owoców zostanie otwarta :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Great article, Thanks for your great information, the content is quiet interesting. I will be waiting for your next post.

    OdpowiedzUsuń
  13. Truskawki i...bób :) come on, to jak parówka z dżemem chyba ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. O tak, bób jest bardzo zdrowy - zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka. Tylko mnie czasami męczy na żołądku, a bardzo go lubię...

    OdpowiedzUsuń
  15. Mój mąż bardzo lubi bób, więc chyba zrobię mu niespodziankę i ugotuję go :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przyznam się, że bob w dużych ilościach nigdy mi nie smakował. Zawsze lubiłem go jako dodatek do innych potraw. Tutaj natomiast dobrze się łączy z truskawkami i pieczarkami przez co zjedzenie talerza takiej potrawy to nie wyzwanie, a raczej kulinarna przyjemność.

    OdpowiedzUsuń
  17. szkoda że już po sezonie truskawkowym...za rok spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bob z truskawkami brzmi ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam bob, ale w takim zestawieniu jeszcze nie próbowałam. Czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...