środa, 30 września 2015

Zapiekany czekoladowy pudding ze śliwkami. Bez mąki, bez glutenu, bez cukru, bez mleka.



Ten deser będzie moim hitem nr 1 na szybką słodkość zwłaszcza jesienią, kiedy większość osób marzy o kubeczku gorącej czekolady, a na bazarkach, w sklepach, a przede wszystkim w ogródkach mnóstwo krąglutkich węgierek. Ciasto jest puszyste, ale bardzo czekoladowe, takie połączenie brownie z biszkoptem. Żeby było jeszcze piękniej proponuję dołączyć gałkę śmietankowych/kokosowych/waniliowych lodów (najlepiej domowych) i cudownie pachnący sos śliwkowy z wanilią... i gwarantuję, że poczujecie to czekoladowe niebo!



Szkoda tylko, że najlepsze dania i desery wymyślają się wieczorami, kiedy trudno o dobre światło do zdjęć. Tym razem jeszcze przeszkadzał mi deszcz, także nie sugerujcie się tym niedoskonałym fotoreportażem i nie zwlekajcie!




Składniki:

4 jajka
tabliczka gorzkiej czekolady (od Was zależy jakiej użyjecie, najlepiej tej o największej zawartości kakao i bez cukru, na upartego można próbować użyć kakao w proszku/karob i olej kokosowy)
ok. 10 daktyli suszonych (lub mniej i łyżka erytrolu/innego słodu)
śliwki
wanilia
ok. 10 g oleju kokosowego

posypka 

bakaliowy karmel KLIK

sos śliwkowy

dojrzałe śliwki
wanilia

śliwki bez pestek




Czekoladę roztopić wraz olejem kokosowym. Białka ubić na sztywno. Daktyle zblendować z żółtkami i resztą składników. Połączyć trzy masy i wymieszać delikatnie. Śliwki umyć, wyjąć pestki i podzielić na połówki. Formę ceramiczną lub inną wyłożyć papierem do pieczenia (przynajmniej dno). Wypełnić masą i poukładać śliwki lekko je zanurzając. Piec w 180' ok. 25 min. 
W tym czasie śliwki na sos umyć i wyjąć pestki, dodać miąższ wanilii i smażyć/dusić na patelni aż puszczą dużo soku. Można użyć samego soku lub zblendować całość i potraktować jako sos. 




Podawać gorące na powidle/sosie śliwkowym z gałką lodów i karmelem bakaliowym. 


6 komentarzy:

  1. o matko! składniki idealne (tzn. brak tych, których nie można;)), wygląda pięknie, a połączenie śliwki z czekoladą to gwarancja sukcesu, na bank spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. po wykluczeniu glutenu, cukru i laktozy takich przepisów szukam, na pewno spróbuje ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny deser! Ne pewno wypróbuję przepis, ale już wiem, że będzie mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój organizm również nie toleruje glutenu i taki przepis na ciacho to sama pychotka! Dzięki za inspiracje ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przechodząc na dietę bezglutenową sadziłam, ze bardzo dużo dobrego mnie ominie. Jednak byłam w ogromnym błędzie, gdyż mamy dostęp do tak dużej ilości bezglutenowych produktów, ze możemy z nich zrobić niemal wszystko ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...