piątek, 23 października 2015

Wegańskie gofry owsiane. Bez jajek i mleka.


  

Nie wierzyłam, że wyjdą dobre, to niemożliwe, żeby gofry praktycznie z samych płatków owsianych i wody były zjadliwe.. a jednak! Oczywiście nie byłabym sobą gdybym ich trochę nie podrasowała, więc dodałam co nieco, ale podstawa też jest OK.




Składniki:

kubek płatków owsianych
kubek i jeszcze trochę wody do rozrzedzenia cista kiedy zgęstnieje
łyżka mąki ziemniaczanej
ok. 10 g dobrego oeleju (ryżowy, winogronowy lub kokosowy)

łyżeczka proszku do pieczenia (bio z kamieniem winnym)
łyżeczka octu (winnego, ryżowego, jabłkowego) lub soku z cytryny
łyżka syropu klonowego
łyżka cynamonu
miąższ wanilii





Wszystkie składniki mielimy na bardzo gładkie, pulchne, napowietrzone ciasto. Odstawiamy na chwilę i rozgrzewamy gofrownicę. Za każdym razem mieszamy ciasto, jeśli jest bardzo gęste rozrzedzamy odrobiną wody. Smażymy ok. 10 min. Studzimy na kratce. 




Najlepiej smakują świeżo upieczone. 


2 komentarze:

  1. Czym zmielić? Blenderem? Jesli tak to mozna użyć mąki owsianej?
    gofry są chrupiące?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. A mozna płatki wcześniej namoczyć?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...