Kiedy nie mamy zakwasu, a zazwyczaj my nie mamy ;) Jakoś nie mogę się zebrać, by nastawić... To polecam ten naprawdę prosty i szybki przepis na wilgotny chlebek drożdżowy, który smakuje świetnie, jak na zakwasie, a to za sprawą dodatku domowego octu jabłkowego, który jak się okazuje jest tutaj niezbędnym składnikiem. Nie chodzi tylko o smak, ale również o jego właściwości. Taki chleb, podobnie jak ten na zakwasie, zachowuje dłużej świeżość, dzięki kwaśnemu pH jest bardziej odporny na pleśni i dzięki bakteriom, między innymi kwasu mlekowego i octowego obniża zawartość niekorzystnego glutenu, lektyn i fityny zawartych w zbożach, głównie pełnoziarnistych. Fityny to związki fosforu, które między innymi blokują niektóre enzymy i tym samym utrudniają proces trawienia oraz blokują przyswajanie związków mineralnych (kwas fitynowy wiąże między innymi magnez, cynk, wapń, żelazo). Dlatego, jeśli wybieramy pieczywo pełnoziarniste, należy zadbać, by było zakwaszone, a w przypadku mąk jasnych (oczyszczonych) możemy poprzestać na samych drożdżach. Przepis jest moją modyfikacją przepisu z książki dodanej do termomixa. Zamiast octu możemy również dodać wody z kiszonych ogórków.
Składniki:
200g maki
orkiszowej typ 700
200g mąki orkiszowej typ 2000
100g maki gryczanej
80g otrąb orkiszowych
20-30ml octu jabłkowego
40g drożdży świeżych
1
łyżeczka cukru trzcinowego
2-3 małe łyżeczki soli
ok. 240-50 ml wody
Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy na masę ok. 2 minut dobrze mieszając i napełniamy mniej
więcej do połowy 2-3 foremki na keks. U mnie wyszły 2 chlebki, jeden
duży, drugi mniejszy, zależy jakiej wielkości mamy keksówki. Ciasto
pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę - podwoi swoją objętość.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210'C i pieczemy od 40 min do
godziny, zależy od wysokości chlebka. Powodzenia i smacznego!
* Jako ciekawostkę na temat kwasu fitynowego dodam, że jest on silnym antyoksydantem i związkiem wiążącym również niepożądane w organizmie substancje, dlatego wykorzystuje się go w medycynie w określonych sytuacjach. Jednak w diecie niestety nie jest pożądany, dlatego spożywając zboża w postaci nieoczyszczonej powinniśmy namoczyć je wcześniej w lekko kwaśnej wodzie. Kwaśne pH aktywuje enzym - fitazę, obecną w większości zbóż, przy udziale której następuje hydroliza kwasu fitynowego. Niewystarczającą ilość fitazy zawiera owies, kukurydza i rośliny strączkowe, dlatego przed namoczeniem należy dodać nieco świeżo zmielonej gryki, pszenicy lub ryżu i moczyć w kwaśnym środowisku ok. 12 godzin. Także jeśli chcemy skorzystać z dobroczynnych właściowości owsianki o poranku, na wieczór nie zapomnijmy namoczyć płatków w kwaśnej wodzie z dodatkiem np. zmielonej gryki. Na zdrowie!
Ależ ma dziury! Będę musiała spróbować taki upiec :)
OdpowiedzUsuń