niedziela, 29 grudnia 2013

Ekspresowa sałatka z buraczkiem, gruszką i fetą




W pierwszej edycji polskiego Masterchefa  zaintrygowała mnie sałatka "wejściowa" Janka muzykanta, która pochodzi z kuchni Jamiego Olivera. Byłam przekonana, że buraczek w niej był upieczony, ale szukając przepisu okazało się, że był zupełnie surowy. Strasznie byłam ciekawa tej kompozycji smaków, a surowego buraczka do tej pory znałam jedynie z soków... Robi się ją błyskawicznie, a wszystkie składniki razem smakują doskonale, całość dopełnia smak prażonego słonecznika i słodko-kwaśny sos balsamiczny z nutą tymianku, do tego słona feta i mamy niepowtarzalny bukiet smaków. Surowy buraczek dodaje świeżości i chrupkości, jedynie jego ciężkostrawność trochę mnie blokuje, ale nie należy przesadzić z ilością, albo spróbować wersji z upieczonym, al dente, buraczkiem.







Składniki:

jeden średni burak 
jedna spora twardsza, ale dojrzała gruszka
ok. 1/3 kostki fety (najlepiej owczej, albo koziej)
ok. 1/3 kubka uprażonych ziaren słonecznika
pieprz kolorowy świeżo zmielony

sos:

ocet balsamiczny (użyłam truskawkowego)
oliwa z oliwek
miód
sok z połówki cytryny
tymianek (miałam swój zasuszony, ale w lecie powtórzę ze świeżym)






Buraczka i gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w zapałkę (lepiej cieniej). Mieszamy w misie lub na talerzu. Słonecznik podprażamy na złoto i posypujemy buraczki z gruszką. W słoiku mieszamy składniki na sos (jeśli jest za gęsty dodajemy wody, zakręcamy i mocno wstrząsamy. Sałatkę skrapiamy sosem i oprószamy fetą. Podajemy od razu w temperaturze pokojowej.





UWAGA! Ze względu na obecność surowego buraczka, sałatka będzie zbyt ciężkostrawna dla maluchów poniżej 5 r.ż. 










8 komentarzy:

  1. Uwielbiam buraki. Są prawdziwym źródłem witamin. Sałatka bardzo smakowicie ;) Dołączam do listy z przepisami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że zdrowe, życzę smacznego i na zdrowie! :)

      Usuń
  2. Wygląda ciekawie i to, że są w niej buraki jest dla mnie dużym plusem, gdyż są mega zdrowe, a ja uwielbiam zdrowe rzeczy :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)) http://magiczneslowaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z przyjemnością zajrzę, pozdrawiam i życzę smacznego :)

      Usuń
  3. Surowy burak? To nie smakuje za twardo? Ciekawy pomysł, trochę nas zaintrygowałaś.
    Fajne oznaczenie - dotyczace przepisów dla dzieci dopiero powyżej 5 roku życia.

    Zapraszamy na naszego bloga: www.sarenka-olsztyn.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ogóle nie jest twardy, wręcz chrupki, jeśli pokrojony w cienką zapałkę. Dla mnie też sałatka ta okazała się miłym dla podniebienia zaskoczeniem, mam nadzieję, że tak samo będzie w Waszym przypadku, pozdrawiam!

      Usuń
  4. Robiłam taką, ale z pieczonym, zrobię w takim razie z surowym:)
    Wspaniałego Nowego Roku Ci życzę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wzajemnie życzę wszelkiej pomyślności! :) a co sałatki to mimo, że ten buraczek surowy świetnie pasuje, to ja zamierzam zrobić następnym razem z delikatnie upieczonym, coby się lepiej przetrawił :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...