środa, 29 maja 2013

Mleko zbożowe jaglano-słonecznikowe wersja z użyciem wyciskarki do soków



Nie mogłam nie spróbować naszego nowego nabytku do przygotowania mleczka zbożowego dla synka, które stanowi podstawę jego diety od jego pierwszych miesięcy, kiedy zaczynaliśmy od mleka jaglanego. Do tej pory używałam blenderów, melakserów, później nawet specjalnej maszyny do produkcji mleka roślinnego, aż w końcu w me ręce wpadła wyciskarka do soków. Maszyna sprawdziła się rewelacyjnie. Takie mleko to naprawdę porządnie wyciśnięte wartości odżywcze ze zbóż i bakalii. Polecam dla posiadaczy wyciskarek zwłaszcza tych na dietach bezmlecznych. Z uwago na to, że robiłam dla synka 1,5rocznego wersja z ugotowanej kaszy jaglanej.

Tutaj znajdziecie więcej przepisów i porad na temat domowych zamienników mleka krowiego i modyfikowanego KLIK .
Lub po prostu na stronie głównej w wyszukiwarce wpiszcie frazę "mleko".


Składniki:

ugotowana kasza jaglana (ok. kubka)
ok. pół kubka ziaren słonecznika wyłuskanych
5 daktyli suszonych
3 łyżki chipsów kokosowych lub wiórek
woda przegotowana lub źródlana najlepiej lekko ciepła ok. 1l



Dobrze jest namoczyć wcześniej nasiona słonecznika, daktyle i wiórki, ale nie jest to konieczne. Wszystkie składniki wrzucamy jak warzywa lub owoce w przypadku sporządzania soków przez otwór wyciskarki i dodajemy ok. pol kubka wody i włączamy maszynę (pracujemy na zamkniętej zatyczce wylotowej, żeby składniki mogły jak najlepiej wymieszać się z wodą) Kiedy płyn będzie wystarczająco biały otwieramy kranik i powtarzamy czynność. Ja dla uzyskania jak najlepszego efektu i najmniejszej ilości suchych wytłoków powtórzyłam czynność używając już wydalonych wytłoków mieszając z nową porcją świeżej kaszy i bakalii. Na koniec dobrze jest mleczko przecedzić przez gęste sito i doprowadzić do wrzenia i przelać do wyparzonej szklanej butelki z zakrętka. Przechowywać w lodówce do max. 3 dni. A oto efekt. Sami oceńcie i zgadnijcie które mleko jest od krowy, które gotowe ryżowe ze sklepowej półki, a które moje?










1 - mleko ryżowe ze sklepu - bardzo wodniste, ale słodkie, tylko skąd ta słodycz skoro na liście składników z opakowania nie widnieje cukier ani żaden jego zamiennik? Dodatkowo mleko takie zawiera weglan wapnia, sól i aromat.

2 - domowe mleko jaglano-słonecznikowe - bardziej gęste i sycące, w smaku intensywniej wyczuwalne zawarte składniki wyłącznie naturalne.Słodkość ustalamy sami zwiększając lub zmniejszając ilość daktyli suszonych (bez pestek) lub dosładzając innym zamiennikiem cukru.

3 - mleko od krowy - chyba wszyscy wiedzą jak smakuje ;)



Na zdrowie! I zachęcam wszystkich użytkowników wyciskarek do soków do produkcji domowego mleka zbożowego.



6 komentarzy:

  1. Witam,
    czy zamiast ugotowanej kaszy jaglanej można użyć płatków jaglanych (już bez gotowania).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla maluchów polecam przegotować nawet płatki, a dla dorosłych może być nawet surowa kasza, pozdrawiam!

      Usuń
  2. A jaką masz wyciskarkę? Czy każda sobie poradzi z wiorkami i pestkami słonecznika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mam huroma, jesli ma slimak ultemowy lub z innego tworzywa wytrzymalego to pewnie ze sobie poradzi - a nasiona i orzechy wczesniej namoczone sa miekkie

      Usuń
  3. A jakiego blendera używasz. Kupiłam Zelmera i po tyg sie popsuł. Mimo gwarancji chyba kupię nowy, bo ten Zelmer jest beznadziejny - ma wysoko osadzone nożyki i po prostu zostają całe niedomielone kawały np banana . Chciałabym zasięgnąc porady jeśli masz jakiś dobry blender,nie musi być drogi,oby był skuteczny , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam thermomixa, ale polecam również blendery z nożem w dnie naczynia, takie typowe do koktajli (dobrze zeby producent zapewniał, że spradzwdzą się przy kruszeniu lodu - mam brauna, ale moze byc inny, ktory kruszy lod, wtedy również ziarno i orzechy nie będą mu straszne). Należy pamiętać o wcześniejszym moczeniu nasion i orzechów, pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...