czwartek, 30 maja 2013

Złote kotlety wegetariańskie z ciecierzycy




Kotleciki wegetariańskie to u nas standard, tym razem z cieciorki  w wersji klasycznej z dodatkiem otrąb orkiszowych i mąki gryczanej. Ciecierzyca jest dość dobrym zamiennikiem mięsa w diecie wegetariańskiej ponieważ w 100 g zawiera ok. 20 g białka, a takie kotleciki dodatkowo wzbogacone białkiem jaja kurzego dostarczają nam więcej białka pełnowartościowego.


Składniki:

ok. 0.5 kg ciecierzycy
3 białka
pół kubek otrąb orkiszowych
1/3 kubka płatków drożdżowych
4 łyżki mąki  gryczanej
2 łyżki mąki kukurydzianej
3 ząbki czosnku
duża cebula
sól
pieprz kolorowy
papryka słodka
kurkuma
kolendra suszona (opcjonalnie)
papryka ostra (szczypta)
imbir 
natka pietruszki
olej kokosowy

do panierowania:

mąka gryczana
otręby orkiszowe
mąka kukurydziana
papryka słodka
sól
pieprz


Ciecierzycę moczymy minimum 5 godzin przed gotowaniem, zlewamy wodę, zalewamy nową i gotujemy w lekko osolonej do miękkości. Kiedy ostygnie blendujemy z natką pietruszki i zeszkloną wcześniej na oleju kokosowym cebulką i czosnkiem. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy kuleczki, obtaczamy w panierce i spłaszczamy. Smażymy na oleju kokosowym na złoto z obu stron. U nas w towarzystwie puree z ziemniaczków i zielonych szparagów.



3 komentarze:

  1. a co zamiast białak jaja,ajk dziecko nie może jajka,i jakieś inne otręby może gryczane jak jest na diecie bezglutenowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast białek można nie dawać nic jak się ładnie lepią, albo dać troszkę wody lub siemienia lnianego (kisielu). A otręby gryczane jak najbardziej. To czysta improwizacja z mojej strony, więc również zachęcam do wypróbowania innych składników. Ważne, by konsystencja pozwoliła ulepić z farszu kotlecika, a temperatura powinna zrobić swoje. Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...