piątek, 12 lipca 2013

Biszkoptowy deser truskawkowy pod waniliową budyniową kołderką




Lubicie puszyste biszkopty z owocami? Polecam szybki deserek z dodatkiem świeżych truskawek i masy budyniowej. Ja uwielbiam połączenie truskawek i wanilii...


Składniki:

Biszkopt:

4 jajka
4 łyżki czubate mąki orkiszowej typ 700
1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej (skrobi)
2/3 płaskiej filiżanki do kawy cukru trzcinowego nierafinowanego 3-4 czubate łyżki

Masa budyniowa:

gotowy budyń waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią) bez cukru
ksylitol (jeśli nie będą jadły dzieci poniżej 3 r.ż) lub cukier nierafinowany (ja dałam cukier palmowy, nadał karmelowego posmaku)
mleko roślinne lub krowie niecałe 0,5l
2 łyżeczki agaru (opcjonalnie żeby masa mocniej zgęstniała)

Truskawki

Płatki migdałowe do posypania



Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i jeszcze chwilkę ubijamy, dodajemy kolejno żółtka i na koniec zmieszane mąki i już lekko ale dokładnie mieszamy. Ja do pieczenia użyłam ceramicznych żaroodpornych kokilek. Na 1/4 wysokości wykładamy ciasto (dużo urośnie). Lekko wbijamy w nie pokrojone na ćwiartki truskawki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170'C. Pieczemy ok. 15 min.

Budyń gotujemy jak każdy inny, opcjonalnie z agarem (dodając go już na początku do gotującego się mleka).

Kiedy ciasto jest już suche w środku wykładamy na nie budyń i posypujemy płatkami migdałowymi, zapiekamy jeszcze ok. 10 min. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Jeśli dodajemy agar to gotowania budyniu, lepiej schłodzić nieco mocniej, wtedy ładniej stężeje. Możemy przybrać świeżymi owocami.





2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na szybki i pyszny deser :) A zapieczenie biszkoptu pod budyniową warstwą kupiło mnie w 100% :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od razu polecam zrobić ich więcej, bo są bardzo lekkie i znikają w mgnieniu oka ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...