To moje kolejne podejście do pieczenia domowego chleba. Tym razem chlebek orkiszowy ulepiony z myślą o moim synku. Fajnie jakby był na zakwasie, ale robiłam go szybko, kiedy zabrakło nam pieczywa i miałam pod ręką jedynie drożdże.
Składniki:
60g drożdży
330 g mąki orkiszowej pełnej
160 g mąki pszennej typ 700
80g otrąb orkiszowych
30g mąki z quinoa
35g zarodków orkiszowych
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru trzcinowego
ok. 500 ml ciepłej wody
20 ml domowego octu jabłkowego
20 ml domowego octu jabłkowego
Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać ciasto drożdżowe, powinno być dość luźne, ale zwarte. Przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Ja wysmarowałam olejem kokosowym. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2-3 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Pieczemy w rozgrzanym do 210'C piekarniku przez ok. 40 min.
* Dlaczego pełnoziarniste pieczywo powinno być na zakwaszone (za sprawą zakwasu lub octu naturalnego, niepasteryzowanego) przeczytacie pokrótce w tym poście KLIK.
* Dlaczego pełnoziarniste pieczywo powinno być na zakwaszone (za sprawą zakwasu lub octu naturalnego, niepasteryzowanego) przeczytacie pokrótce w tym poście KLIK.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz