czwartek, 25 lipca 2013

Domowe pieczywo chrupkie jak Wasa - z bobem, kaszą jaglaną i daktylami




Jeśli lubicie chrupkie pieczywo typu Wasa, to na pewno zainteresuje Was ten przepis. Takie cienkie chrupiące lub kiedy świeże miękkie chlebki można jeść zamiast pieczywa tradycyjnego w domu, w pracy lub w podróży. Pieczywo chrupkie jest znane od kilku wieków, wypiekano je głównie na potrzeby wędrowców ponieważ długo zachowywało świeżość, nie pleśniało, ani nie jełczało.
Ze względu na czas obfitujący w wartościowy bób postanowiłam włączyć go naszego przepisu, no i oczywiście nie mogło zabraknąć ugotowanej kaszy jaglanej, której mamy pod dostatkiem i od pierwszych miesięcy małego jest ona nieodłącznym składnikiem naszego menu. Będą jeszcze inne wersję takiego pieczywka, a Wy już do tej możecie dodać Wasze ulubione płatki, pestki, nasiona lub przyprawy.



Składniki:

180g ugotowanego bobu (u nas młody więc ze skórką)
120g ugotowanej kaszy jaglanej
150 g mąki owsianej
50 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki soli morskiej
3 suszone daktyle bez pestek
35g oleju kokosowego
słodka papryka
kurkuma
50 ml mleka roślinnego (u nas jaglano-kokosowe)
 
 
 



Wszystkie składniki umieszczamy w melakserze lub dowolnym robocie kuchennym o zdolności mielenia składników. Blachę kuchenną wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180'C i pieczemy ok. 40 min. Jeśli chcemy by było miękkie, taki był mój zamiar ponieważ zrobiłam je specjalnie dla półtorarocznego synka, należy piec je nie dłużej i przechowywać w zamkniętym pojemniku, ale wtedy musimy je spożyć w ciągu kilku dni. Jeśli jednak lubimy sobie pochrupać, pieczmy je nieco dłużej i przechowujmy w suchym miejscu z dostępem powietrza, w tedy dłużej będzie mogło poleżeć. Gotowy placek od razu po upieczeniu kroimy na równe kromki. Doskonałe do kanapek jak i samodzielnie jako przekąska między posiłkami. Daktyle nadają lekkiej słodyczy i ciekawego aromatu. 



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...