niedziela, 20 kwietnia 2014

Zielony koktajl ze szpinakiem.






Kiedy liście zaczynają się zielenić na drzewach, ochota na zielone koktajle i sałatki sięga u mnie zenitu i wtedy już spokojnie możemy dostać krajowy szpinak, jeśli nie mamy jeszcze swojego. Mój ulubiony koktajl z udziałem szpinaku ma zazwyczaj stały skład, bo szpinak najlepiej komponuje się właśnie z bananem i pomarańczą.










Składniki:



wersja I

ok. 100 g liści szpinaku
1-2 banany
1-2 pomarańcze
ok. 8 suszonych daktyli bez pestek
garść orzechów nerkowca
jogurt wegański lub mleko roślinne do zabielenia/rozrzedzenia




 




wersja II

ok. 100 g liści szpinaku
3 łyżki siemienia lnianego
1-2 banany
1-2 pomarańcze
5-6 truskawek (mogą być mrożone)
1 jabłko
łyżka ksylitolu
jogurt/mleko wegańskie




 























Owoce i szpinak dobrze myjemy, te które potrzeba obieramy ze skórki. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i blendujemy. Na zdrowie!


 







6 komentarzy:

  1. Uwielbiam koktajle, zarówno warzywne jak i owocowe, a jeżeli występują w postaci mixu jednego i drugiego również nie przejdę obojętnie :)
    Codziennie rano staram się wybić taki koktajl. Często robię ze szpinaku w połączeniu z bananem i kiwi :)

    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiosna temu bardzo sprzyja :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dosłownie, a do tego naprawdę pysznie :)

      Usuń
  3. dotąd znałam tylko 'smakoterapię', jeśli chodzi o przepisy bezcukrowe itp. a tu takie cuda :D. świetny blog, genialne przepisy :D.

    OdpowiedzUsuń
  4. To między innymi smakoterapia zmotywowała mnie, żeby swoje poczynania ze zdrową kuchnią dzielić z innymi :) Dziękuję za miłe słowa i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...