Szybciutko, żeby zdążyć przed końcem lata wpisuję pomysł na kolejne ulubione risotto, tym razem z cukinią i patisonem w pomidorach. W połowie przygotowywania zawsze dzielę je na pół i do części dodaję bardzo ostrą papryczkę i włoską pikantną przyprawę, a drugą zostawiam w wersji łagodnej dla malucha.
Składniki:
ryż jaśminowy lub basmati
średnia młoda cukinia
średni młody patison
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek virgine
kilka suszonych pomidorów
świeże pomidory pokrojone w kostkę lub z puszki krojone
łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz kolorowy
bazylia, kolendra i oregano - najlepiej świeże
ostra papryczka
łyżka kremowego sera koziego
świeża kolendra, ząbek czosnku i ser feta
Ryż gotuję zawsze tak samo, bez względu na wskazówki zamieszczone na opakowaniu. Po prostu dobrze płuczę ryż pod bieżącą wodą, a następnie zalewam podwójną ilością wody, w której będę gotowała ryż po kilkugodzinnym moczeniu. Gotuję najpierw na większym ogniu do zagotowania, a później jeszcze z 10-15 min na malutkim ogniu pod przykryciem.
Umytego patisona i cukinię kroimy w plastry na szatkownicy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, solimy. Kiedy warzywa puszczą trochę soku, dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojone w paseczki suszone pomidory i smażymy chwilkę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ja dodałam z puszki, bo mają od razu sos oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Pod koniec duszenia dodaję świeżych drobno posiekanych ziół, mieszam i odkładam część dla małego. Do reszty dodaję drobno posiekaną ostrą papryczkę i jeszcze doprawiam pikantną włoską mieszanką przypraw na bazie suszonego chilli w płatkach i czosnku. I jeszcze chwilę duszę pod przykryciem mieszając od czasu do czasu.
Ja lubię kiedy warzywa w risotto są nieco drobniejsze, więc cały sos wkładam do blendera albo thermomixa i rozdrabniam lekko, część przeznaczoną dla małego mielę nieco mocniej - prawie na gładki sos.
Pod koniec dodaję łyżkę kremowego sera koziego i świeży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i mieszam z ryżem.
Przed podaniem oprószam fetą, skrapiam oliwą virgine i na każdą porcję wyciskam ząbek czosnku. Podaję z dużą ilością świeżej kolendry. Smacznego!
świetne i wyraźne w smaku risotto!:)
OdpowiedzUsuń