wtorek, 23 września 2014

Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami - ulubiona.





Ulubiona zupa z dzieciństwa to oczywiście pomidorowa. Chyba również najwięcej wersji tej zupy powstało. Najpopularniejsza pewnie z makaronem, ale znane też są wersje z ryżem, kaszą manną krojoną, polentą lub w postaci aromatycznych kremów z bazylią i ziołami. Ja lubiłam tą z makaronem, ale że teraz makaronów tradycyjnych staram się unikać w kuchni, to mój malec zajada z lanymi kluseczkami, które robię zazwyczaj z dwóch jajek i łyżki jogurtu lub serka kremowego,  wybełtanych z różnymi mąkami bez glutenu, w zależności od tego, co mam na stanie. Najczęściej jest to mąka gryczana albo ryżowa z dodatkiem mąki ziemniaczanej.
Robię ją zazwyczaj na przygotowanym wcześniej warzywnym "rosole", ale czasami od zera.
Jeśli macie już rosół to robi się ją naprawdę błyskawicznie, a jeśli macie Thermomix to już w ogóle robi się sama.
Taka zupka jest gęsta i bardzo pożywna.




 



Składniki:

woda
5 marchewek
pietruszka
pół średniego selera
kilka gałązek naci pietruszki
gałązka lubczyku
sól (polecam różową)
przyprawy: warzywna bez soli i sztucznych wzmacniaczy smaku lub kostka warzywna eko, polecam taką w postaci ususzonych warzyw i ziół
listek laurowy
ziele angieskie
pieprz kolorowy do smaku
 oliwa/ olej

domowy przecier pomidorowy lub passata
łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 l na 1l rosołu
łyżka jogurtu (polecam domowe wegańskie)

na kluseczki:

2 jajka na 2l zupy
kilka łyżek mąk (daje na oko aż do uzyskania dość gęstego ciasta: np. ok. 3-4 mąki gryczanej i łyżeczka mąki ziemniaczanej)
2 łyżeczki jogurtu lub serka koziego kremowego
sól
(można dodać zblendowaną/rozdrobnioną natkę pietruszki lub kolendry)

świeża natka pietruszki poszatkowana







Rosół gotujemy tradycyjnie. Lepiej warzywa od razu pokroić w plasterki, wtedy będą w takiej formie gotowe do zupy. Kiedy mamy już ugotowany, dodajemy pomidory, koncentrat i ewentualnie doprawiamy do smaku. Zagotowujemy i zaprawiamy  jogurtem. W kubku robimy ciasto na kluseczki i widelcem wykładamy je na gotującą się zupę od czasu do czasu delikatnie mieszając. Podajemy ze świeżą natką pietruszki i opcjonalnie łyżeczką masła.



 




Na zdrowie i smacznego!




3 komentarze:

  1. Pomidorówkę jadam i uwielbiam, zwykle z ryżem lub makaronem. Ale wersja z kluskami lanymi...mega ciekawa;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z lanymi kluseczkami nigdy nie jadłam a teraz na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...