piątek, 26 września 2014

Ryż na "mleku" z powidłem śliwkowo-daktylowym.




 

Najlepsze śniadania, które sycą na długo i dają dużo energii na pierwszą połowę dnia to zdecydowanie gotowane zboża z owocami i innymi ulubionymi dodatkami jak mleko czy jogurt - u nas oczywiście i jedno i drugie wegańskie.
Dziś na szybko wykorzystaliśmy ugotowany w dniu wczorajszym ryż basmati, odgrzewając go na mleku sojowym. A w roli głównej pojawiły się dziadkowe śliwki, lekko podsmażone z cynamonem, a później zblendowane z suszonymi daktylami - powidło cud, miód!






Składniki:

ryż ugotowany
mleko sojowe lub inne

śliwki
cynamon
daktyle (na ok. 400g śliwek surowych użyłam 10 daktyli)







Ugotowany ryż zalać mlekiem i zamieszać, podgrzewać pod przykryciem do ponownej miękkości i "świeżosci". W tym czasie umyte i wypestkowane śliwki usmażyć w odrobinie wody na patelni z cynamonem. Kiedy nabiorą już ładnego aromatu przełożyć do blendera i zmiksować z daktylami. Podawać na ciepło. 




 



Pyszności!




2 komentarze:

  1. proste i smaczne! a jak uroczo podane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, jak zwykle coś miłego :) polecam takie śniadanko!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...