sobota, 13 grudnia 2014

Domowy cukier puder waniliowy z włoskimi ciasteczkami amaretti. Najpyszniejszy!


 



Nie pamiętam kiedy kupiłam cukier puder, taki najzwyklejszy... może bardzo dawno temu, taki incydent mi się zdarzył... Odkąd pamiętam robię go sama, najczęściej od razu z miąższem wanilii i często jest to mix cukru trzcinowego nierafinowanego z ksylitolem lub erytrolem, jak w tym przypadku, żeby cukru w cukrze było mniej, tym razem z korzyścią dla konsumentów. Ostatnio dodatkowo postawiłam na zimową wariację, doskonałą do wypieków, z dodatkiem kruchych ciasteczek amaretti. Ten mix okazał się wspaniały, całość smakuje trochę jak wata cukrowa z lekką migdałową nutką. 





Składniki:

ok. 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego
ok. 100 g erytrolu
ok. 20-30 g ciasteczek amaretti
miąższ z połowy laski wanilii



 

Wszystkie składniki razem mielimy na pyłek. Przechowujemy w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku.

P O L E C A M!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...