sobota, 13 grudnia 2014

Quiche z kaszy jaglanej. Trochę inna tarta z pieczarkami i bresaolą.





Quiche, danie pochodzące z Francji, jak się domyślacie, jeśli znacie już nieco mojego bloga, w oryginale jest trochę inne od mojego. Różnica oczywiście tkwi głównie w składzie, nie w smaku. I mój spod nie jest kruchy, ale miękki, jednak w mojej wersji taki właśnie ma być, żeby danie nie było tłuste i niezdrowe. Jeśli lubicie kuchnię francuską, ale też włoską, wszelkie tarty, omlety, zapiekanki to na pewno polubicie ten mój wynalazek. Po pierwsze za stopień trudności w przygotowaniu i przede wszystkim za smak, który tak naprawdę zależy od Waszych upodobań i fantazji.




Składniki:

spód:

1 jako
250 g kaszy jaglanej ugotowanej i wystudzonej
większa łyżeczka suchych drożdży
łyżka mąki gryczanej
płaska łyżeczka soli
łyżeczka oliwy

farsz:

pieczarki
2 suszone pomidory w oliwie
łyżeczka chilli w płatkach w oliwie
łyżeczka pesto
łyżka oliwy

sos:
100 ml jogurtu naturalnego koziego lub innego
łyżka serka koziego kremowego
1 jako
2 łyzki startego parmezanu
łyżeczka chilli w oliwie (albo sproszkowanego troszkę)
odrobina soli różowej
ząbek czosnku

na wierzch cebula i bresaola


























Najpierw robimy coś a la zaczyn, czyli drożdże mieszamy z cukrem i oliwą. Następnie możemy ubić białko osobno, albo od razu zmielić razem z kaszą i pozostałymi składnikami wraz z zaczynem. Rozsmarowujemy na formie do tarty, również troszkę na ściankach, jeśli nie jest sylikonowa należy ją wcześniej natłuścić. Ciasto odstawiamy na chwilę do ciepłego miejsca, żeby uaktywnić drożdże.

Pieczarki lekko podsmażamy, żeby oddały trochę wody.

Oliwę wymieszać z pesto, chilli i z drobno pociętymi suszonymi pomidorami i posmarować delikatnie ciasto. Następnie wykładamy pieczarki i zalewamy zmiksowanymi składnikami na sos. Na wierzchu układamy cebulkę pokrojoną w piórka i bresaolę pokrojoną w paseczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230-250'C i pieczemy ok. 15-20 min (regulując temperaturę tak, by wierzch się nie przypalił). Smacznego!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...