sobota, 13 grudnia 2014

Najlepsze uniwersalne kładzione kluseczki z dynią i kaszą jaglaną. Bezglutenowe.






Te kluseczki i szpinakowe KLIK to nasze ulubione. W odróżnieniu od tych ze szpinakiem te mały najchętniej zajada z samym masełkiem, bo są subtelnie słodkie, albo z dodatkiem startego parmezanu. Polecam wszystkim, zasmakują na pewno.


 


Składniki:

ok. 420 g upieczonej dni (już bez skórki)
250 g ugotowanej kaszy jaglanej
2 jajka
4 łyżki mąki gryczanej (większe)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka ksylitolu/erytrolu
łyżeczka cukru trzcinowego z wanilią
łyżeczka soli różowej
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego


 



Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a resztę składników mielimy w blenderze z żółtkami, nie musi być gładko. Całość delikatnie łączymy i łyżeczką wykładamy na lekko osolony wrzątek z odrobiną oleju. Gotujemy ok. 3-4 minut. Na zdjęciach są kluseczki 2-dniowe, odgrzewane na odrobinie wody z olejem lub masłem, bardziej na parze, pod przykryciem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...