czwartek, 9 maja 2013

Naleśniki owsiano-orkiszowe BEZ MLEKA BEZ CUKRU



Kolejny przepis na ciasto naleśnikowe, dopóki pomysły mi się nie skończą pewnie za każdym razem będziemy robić inne. Ciasto lekkie ale pożywne, bo używamy więcej mąki pełnej, tu owsianej i trochę mniej mąki orkiszowej typ 700.

























Składniki:

2 kubki "mleka" zbożowego
ok. 1/4 kubka wody
3 jajka
2 kubki mąki owsianej pełnoziarnistej
prawie 1,5 kubka mąki orkiszowej 700
laska wanilii
skórka pomarańczowa otarta
syrop z agawy
olej rzepakowy nierafinowany (na oko może 3 łyżki)







Jajka roztrzepujemy z "mlekiem", dodajemy mąki i cały czas roztrzepujemy (używam ubijaczki od blendera). Dodajemy pozostałe składniki, na końcu olej i uzupełniamy wodą. Ciasto powinno mieć konsystencję lejącej się gęstej śmietany. Patelnie każdorazowo zwilżamy olejem za pomocą pędzelka lub ręcznika kuchennego. Smażymy jak naleśniki. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas z musem bananowym, bananami, mandarynką, jagodami goji i jogurtem. Na zdrowie i smacznego!



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...