sobota, 15 czerwca 2013

Dżem TRUSKAWKOWO-DAKTYLOWY z imbirową nutką BEZ CUKRU



Sezon letni mogę śmiało ogłosić rozpoczętym po zakręceniu ostatniego słoiczka z pierwszymi truskawkami, słodzonymi suszonymi na słońcu daktylami z nutką imbirową. Taki dżem możemy podawać już najmłodszym maluchom, które przeszły już chrzest truskawkowy ;) Nie zawiera on cukru rafinowanego, żelatyny, ani innych szkodliwych dla zdrowia polepszaczy, a przy tym jest zdrowy, bo niedługo smażony i nieziemsko pyszny... Aż szkoda, że mały jeszcze nie będzie pamiętał tego smaku, ale na pewno będę go powtarzała co roku. Jeśli damy więcej daktyli, nie musimy niczym go dosładzać, ja byłam ograniczona ilością, dlatego dodałam pod koniec smażenia 3 łyżki syropu orkiszowego - ma delikatnie karmelowy smak i jest wartościowym zamiennikiem cukru białego. Do swojego dżemu dodałam również świeżego imbiru, ponieważ ma cytrynowy posmak, który przełamuje słodycz daktyli i truskawek i przy okazji ma właściwości rozgrzewające, co na pewno będzie dużym plusem w okresie zimowym, kiedy będziemy wspominać słodkie chwile gorącego lata.




Składniki:

łubianka truskawek
ok. 400 g daktyli suszonych bez pestek (niesiarkowanych)
3 łyżki syropu z ryżowego/daktylowego (lub innego)
miąższ laski wanilii
ok. 4 cm świeżego korzenia imbiru (opcjonalnie)
1 łyżka agaru
2 łyżeczki witaminy C w proszku (jako przeciwutleniacz)





Truskawki dokładnie myjemy, odszypułkowujemy i osuszamy, możemy przekroić na pół jeśli są duże. Umieszczamy w dużym rondlu, najlepiej ze stali nierdzewnej.  Daktyle kroimy na mniejsze części i dodajemy do truskawek. Imbir obieramy i ścieramy na małych oczkach i dodajemy do reszty. - niektórym posmak imbiru źle komponował się z truskawkami, więc możecie pominąć. Mieszamy i wstawiamy na mały ogień, lekko przykrywamy i od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy owoce zaczną się rozpadać, zdejmujemy przykrywkę, by odparować trochę wody. Pod koniec, kiedy dżem się trochę zagęści (u mnie po ok. 1-1,5 godz) dodajemy syrop, wanilię i agar. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 20 min, mieszając co jakiś czas. Słoiczki i pokrywki myjemy, osuszamy i wypiekamy w ok. 150'C przez chwilkę. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do ok. 120'C i przekładamy gorący dżem do gorących słoiczków i zakręcamy. Wstawiamy do piekarnika i w 120'C pasteryzujemy ok. 15 min. Jeśli chcemy mieć pewność, że dżem będzie miał odpowiednią konsystencję, (bo agar zagęszcza po ostygnięciu) możemy część dżemu przed rozłożeniem do słoiczków przełożyć do małej miseczki i wstawić do zamrażarki na chwilkę do schłodzenia, jeśli zastygnie (nie zamarznie!) to znaczy że ilość agaru jest odpowiednia - agar agarowi nierówny - jeśli będzie za rzadki, dodajemy jeszcze 2-4 łyżeczki i gotujemy całość jeszcze przez ok. 15 min (agar rozpuszcza się w temp. 90-100'C). 

 


Lato pachnie, smakuje i wygląda niesamowicie słodko i soczyście... Jak dobrze, że można choć odrobinę tego czaru zamknąć w słoiczkach i przechować do zimy, by ocieplić najmroźniejsze dni :)



7 komentarzy:

  1. Czy witaminę C można zastąpić acerola w proszku?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy witaminę C można zastąpić acerola w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę że tak, chociaż nie wiem jaki ma skład... czy to czysta acerola bez zbędnych dodatków, ale na pewno nie zaszkodzi ;)

      Usuń
  3. Witam,
    czy w powyższym przepisie alternatywą do truskawek mogą być jagody?
    Dżem truskawkowo-daktylowy już mam zrobiony i jest pyszny:)
    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...