Od zawsze marzyłam o domowych przysmakach z wykorzystaniem świeżych, pachnących kwiatów... i w końcu doczekałam tej słodkiej chwili. Po tym pierwszym doświadczeniu zaczęłam już kombinować gdzie te wspaniałe dodatki do kuchni umieścić w naszym ogrodzie..
Jako pierwsze danie, a właściwie deser przedstawiam ciasto z rabarbarem, truskawkami i aromatycznymi kwiatami czarnego bzu, które dookoła bielą się jeszcze na drzewach w niejednej dzielnicy, ale pamiętajmy, by wybierać te z czystych okolic, daleko od drogi.
Składniki:
250 g mąki orkiszowej typ 650
100 g ksylitolu
60 g cukru trzcinowego nierafinowanego
15 g cukru nierafinowanego z prawdziwą wanilią sproszkowaną
otarta skórka pomarańczowa ok. 3 łyżki (u mnie z naturalnym olejkiem pomarańczowym - bio)
4 jajka
50 ml mleka orkiszowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym bio
Kilka łodyg rabarbaru
10-15 truskawek
6 kwiatów czarnego bzu
syrop z agawy
laska wanilii cała (ziarenka)
Rabarbar myjemy i obieramy, kroimy w kosteczkę i mieszamy z umytymi truskawkami i zalewamy syropem z agawy z wanilią, możemy sobie zrobić wcześniej taki syrop, będzie bardziej aromatyczny, jeśli lubimy bardziej słodkie smaki proponuję jeszcze posypać rabarbar cukrem trzcinowym albo ksylitolem w postaci pudru. Kwiatostany bzu płuczemy delikatnie pod wodą i odcinamy łodyżkowate części. Odkładamy na talerzyk i obsypujemy cukrem lub ksylitolem.
Przygotowując ciasto najpierw mieszamy suche składniki, następnie dodajemy mokre i mieszamy dokładnie. Piekarnik nagrzewamy do ok. 150' C. Tortownicę smarujemy olejem kokosowym lub masłem klarowanym i podsypujemy bułką tartą. Wlewamy część ciasta (mniejszą) na spód i wykładamy owoce i kwiaty bzu. i zalewamy pozostałą częścią ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1,5 godziny regulując temperaturę w razie potrzeby.
Uwielbiam takie połączenia...
Smacznego!
Absolutnie wyjątkowe ciasto! Oczarowałaś mnie :)
OdpowiedzUsuńDzięki, wyszło takie jak chciałam, chociaż to pierwsze podejście. Na przyszłość warto zwrócić uwagę, by kwiaty jak najdrobniej podzielić i układać naprzemiennie z owocami, by nie stworzyć zbyt dużo skupisk kwiatów, bo ciężko te miejsca przekroić. Polecam!
UsuńUwielbiam ciasto z rabarbarem, a Twoje wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) i ja od zawsze ciasto z rabarbarem kojarzę z latem... a w połączeniu z truskawkami smakuje jeszcze lepiej
Usuń