poniedziałek, 17 czerwca 2013

Karmelowy krem jaglany BEZ CUKRU



Przyznaję się bez bicia, że wykazuję słabość karmelowych do słodkości - toffi, krówek i wszystkiego im podobnego ;) dlatego wciąż pracuję nad przepisem na domowy bezcukrowy substytut karmelu. Mam już dwa składniki, które nieco karmelowo mi smakują, pierwsze to daktyle suszone, a druga rzecz to całkiem przypadkowo zakupiony przeze mnie syrop orkiszowy... ma złotą barwę i wyglądem przypomina miód, a może nawet karmel, ale w smaku zdecydowanie bliżej mu do toffi i na razie udało się zrobić jedynie krem o delikatnym karmelowym aromacie...



Składniki:

1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
3 żółtka
2 łyżki syropu orkiszowego
łyżka karobu
1/3 kubka mleka jaglano-kokosowego



Żółtka roztrzepać z mlekiem i podgrzewać cały czas ubijając, aż masa się lekko zagęści. Dodać syrop orkiszowy (ma lekko karmelowy smak) i zdjąć z ognia. Połączyć z kaszą i zblendować wszystko blenderem jak najbardziej gładko, w międzyczasie dodać karob. Podawać na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...