czwartek, 20 czerwca 2013

Wegetariańskie kotlety z FASOLKI MUNG - z zarodkami orkiszowymi lub sezamem




Kolejna wersja substytutu dla mięsnych mielonych. Tym razem kotleciki z zielonej fasolki mung. Przyprawione lekko cebulką, czosnkiem i natką z kolendry. Dla małego w panierce z zarodków orkiszowych, a dla starszych w złocistym sezamie niełuszonym. Idealnie komponują się w nieco orientalnych zestawieniach z chińską surówką z białej kapusty lub słodkim sosem chilli lub tradycyjnie, chociażby z ogórkiem małosolnym.






Składniki:


0,5 kg fasolki mung

2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
jajko
zarodki orkiszowe
płatki drożdżowe
mąka orkiszowa
mąka kukurydziana
sezam
kurkuma
kolendra natka (suszona albo świeża)
sól morska
pieprz kolorowy świeżo zmielony
ostra papryka
olej kokosowy (lub inny do smażenia)






Fasolkę wypłukać w zimnej wodzie, moczyć ok. 2 godziny i gotować w nowej lekko osolonej wodzie do miękkości. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę lekko udusić (zeszklić) razem z czosnkiem na patelni z wodą i olejem kokosowym. Połączyć z fasolką i ugnieść, dodać jajko i przyprawy i 2 łyżki płatków drożdżowych, zagęścić tak zarodkami, żeby można było lepić kulki. Spłaszczyć o otoczyć w przyprawach wymieszanych z zarodkami i odrobiną mąki kukurydzianej i orkiszowej, a wersji drugiej w sezamie, mąkach i przyprawach. Na zdrowie!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...