czwartek, 6 lutego 2014

Puszyste biszkopty z jabłkami. Bezglutenowe, bezcukrowe i bezmleczne.






Placuszków a la biszkopty wyprodukowaliśmy już naprawdę sporo, ostatnio jednak poszukujemy idealnych bezglutenowych. Te wysuwają się na prowadzenie. Polecam.




 




Składniki:

3 łyżki mąki gryczanej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek "mąki" migdałowej 
3 jajka
pół mandarynki
3 łyżki syropu klonowego
łyżka domowej skórki z pomarańczy ekologicznych
wanilia
cynamon
2 jabłka
olej kokosowy (do zwilżenia patelni)








Białka ubić na sztywną piankę. Żółtka zmiksować z syropem klonowym, sokiem z mandarynki i przyprawami. Dodać mąki i połączyć wszystko z białkami. Dodać skórkę pomarańczową i obrane i pokrojone w plasterki jabłka. Wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką, by nie zniszczyć struktury białek, ale delikatnie rozdrobnić jabłka (tylko na nieco drobniejsze kawałki - nie za mocno - im większe kawałki - tym bardziej puszyste będą placuszki). Wykładać łyżką na rozgrzaną, zwilżoną olejem kokosowym patelnię i smażyć, jak zwykle, pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, zmienić stronę i jeszcze chwilkę smażyć, a w zasadzie zapiekać. 








Najlepsze jeszcze ciepłe.




5 komentarzy:

  1. Są cudowne! Właśnie ponownie się zakochałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo bardzo apetycznie !
    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Placuszki są przepyszne:D Właśnie je "pożarłam":D Zrobiłam sobie do nich sosik truskawkowo-malinowo-jeżynowy:D Pychotki:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis jest wyśmienity:) Polecam jak najbardziej. Dziś zainspirował mnie ten przepis i powstały mufinki:D
    Dałam:
    4 łyżki mąki gryczanej
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    1/4 szkl. wody
    1 mała łyżeczka miodu
    szczypta cynamonu
    2 małe jabłka
    pół łyżeczki eko proszku do pieczenia
    Piekłam w 170 C - 10 min i 150 C - 10 min (termoobieg)
    Białka ubiłam na sztywną pianę. Żółtka zmiksowałam z miodem, mąkami, cynamonem, proszkiem i wodą. Potem dodałam jabłka pokrojone w kostkę i białka i wymieszałam łyżką:) Polecam:) Z tej porcji powstało 13 mufinek:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Boossskieeeee!!!!!! Jestem zachwycona! Szkoda tylko ze od razu nie zrobilam podwojnej porcji

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...