wtorek, 30 września 2014

Pizza bezglutenowa - cienka, ale ładnie wyrośnięta. Ze szpinakiem i gruszką.





Różne ciasta na pizzę bezglutenową już u nas gościły, jedne bardziej drugie mniej satysfakcjonujące. Ideałem pozostaje pizza włoska, najprawdziwsza cieniutka z chrupiącymi brzegami... Trudno uzyskać taki efekt wybierając mąki bezglutenowe, zawsze jest jakieś "ale" albo "prawie". I tym razem nie mogę powiedzieć, że jest taka jak we Włoszech, ale co najważniejsze jest cienka, dobrze wypieczona, czyli bez charakterystycznego dla ciasta bezglutenowego gliniastego zakalca. Jedyny minus, który może zniechęcać to konsystencja ciasta, która się rozsmarowuje, a nie zagniata, co sprawia trochę trudności przy rozprowadzeniu ciasta na papierze do pieczenia. Ale dla chcącego nic trudnego i warto dla końcowego efektu, bo jest bardzo smaczna.





 




Składniki:


ok. 300g mąk (mix na bazie mąki ryżowej Shar, m. kukurydziana, m. gryczana)
2 łyżki oliwy

2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru

ok. 25 g drożdży świeżych
ok. 200-250 ml wody (ciasto ma mieć konsystencję gęstą, ale niedającą się ulepić)




Sos: koncentrat pomidorowy, woda, czosnek, oregano, bazylia, oliwa, sól



Dodatki: mozzarella w kulkach, gruszka, szpinak, cebula








Ciasto wyrabiałam w robocie, więc nie przejmowałam się kolejnością, nie robiłam zaczynu, po prostu wszystkie składniki wyrabiałam ok. 3 minut (w Thermomixie funkcją do ciasta). Gotowe ciasto od razu przełożyłam na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto powinno mieć nieciekawą konsystencję trudno rozsmarowującej się gęstej "mazi". Ale powolutku udało mi się mniej więcej równomiernie rozłożyć na całej powierzchni. Wierzch pozostaje nierówny z wypustkami, można go lekko wygładzić zwilżoną łyżką, ale ja tego nie robiłam. Pozostawiamy ciasto pod przykryciem na ok. 15-20 min. Bardzo mało mi podrosło, ale widać było, że trochę odbiło. W tym czasie przygotowałam sos i rozdrobniłam mozzarellę - możecie pokroić w plastry. Rozprowadziłam sos, gdzieniegdzie rzuciłam listki szpinaku i przysypałam serem. Na wierzchu ułożyłam plastry gruszki i oprószyłam piórkami cebulki. Piekłam w ok. 220'C przez ok. 15-20 min. Pod koniec wyłączyłam górną grzałkę, żeby nie przypalić sera. Polecam pizza jest aktualnie naszą ulubioną.

8 komentarzy:

  1. W jakich proporcjach mąki dodałaś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W równych, ale Shar ma w składzie mąkę ziemniaczaną.

      Usuń
  2. A czy może być mąka inna niż Shar, bo mam rózne mąki, kazda z innej firmy .

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupełnie nie rozumiem czemu ciasto z mąki Schar ma być maziaste? Robię pizzę bezglutenową dla syna z mąki Bread Mix Schara, normalnie wyrabiam, wałkuję, i rośnie w formie baaardzo wysoko. Proszę mi wierzyć, że niejeden już zjadł nie wiedząc, że to bezglutenowa i w szoku był ;)
    Absolutnie ciasto NIE POWINNO mieć nieciekawej kosystencji, protestuję :)
    Robię z tej mąki też pierogi - idealnie się wyrabia i wałkuje ciasto, tylko odrobinę grubsze trzeba robić pierożki niż z mąki glutenowej. Robię kopytka, naleśniki i co tam kto chce jeszcze ;)
    Acha, biszkopty super wychodzą, babki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie chodzi o ciasto z samej mieszanki Schar - takich nie robię, bo są mniej wartościowe, a samodzielnie przygotowana mieszanka, bez polepszaczy, które zawiera Schar, potrafi niefajnie zaskoczyć

      Usuń
  4. Witam, czy z takiej ilości składników tylko 1 pizza wychodzi?jakiej wielkości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedna, na całą blachę.

      Usuń
    2. A co począć jak córka nie może też ryżu ? Czy Schar mix C też się sprawdzi?

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...