poniedziałek, 13 października 2014

Zielone kluski kładzione z kaszy jaglanej lub gryczanej.





To zdecydowanie nasze ulubione kluseczki. Są pożywne i pasują do wielu sosów, a nawet w pojedynkę smakują świetnie. Dodatkową zaletą jest ich błyskawiczny sposób przygotowania.



Skałdniki:

ok. 250 g ugotowanej wcześniej kaszy (jaglanej/gryczanej niepalonej)
ok. 50-100 g szpinaku świeżego
ząbek czosnku, bazylia, oregano, sól (ok. 2 łyżeczek), pieprz kolorowy (lub mieszanka przyprawy włoskiej)
kopiasta łyżka serka koziego kremowego
2 jajka
2-3większe łyżki mąki gryczanej
2-3 większe łyżki mąki ziemniaczanej



Kaszę, szpinak, żółtka, serek i przyprawy blendujemy dość gładko. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy obie masy i dodajemy mąki. Na lekko osolony wrzątek z łyżką oliwy lub oleju nierafinowanego wykładamy łyżeczką nieregularne kluseczki (podwoją swoją wielkość). Gotujemy ok. 4-5 minut. Kluseczki wychodzą bardzo mięciutkie i przepyszne. Podajemy z ulubionym sosem.




5 komentarzy:

  1. pyszne i zdrowe! a na talerzu wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kluseczki rewelacja! cala rodzina sie zajadala! mam pytanie - czym mozna zastapic serek? unikamy nabialu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, można pominąć lub kombinować z jakimś wege serkiem/jogurtem :)

      Usuń
  3. Też się nad tym zastanawiam. Myślę, że można go po prostu pominąć - proporcjonalnie jest go bardzo mało w składzie - lub zastąpić jajkiem, jeśli ktoś nie ma obiekcji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można z niego zrezygnować lub dodać tofu lub inne wegańskie serki lub jogurty, ewentualnie np. łyżkę zmielonej kaszy jaglanej z mlekiem kokosowym...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...