poniedziałek, 2 lutego 2015

Bazyliowe masło. Lżejsze i zdrowsze.



Dobre masło potrafi zmienić zwykłe kanapki w pyszne i bardziej wykwintne, ale przede wszystkim w zdrowsze. Ja uwielbiam domowe masło z dodatkiem, koniecznie świeżych, ziół. Choć robię je nie tylko dla smaku, ale również dla zdrowia. Żeby zmniejszyć ilość masła w maśle, dodaję sporo oliwy extra virgine i oleju kokosowego, a z ziół najbardziej lubię kolendrę i bazylię zieloną, obowiązkowo jeszcze 2-3 ząbki czosnku. Takie masełko jest nie tylko idealne do pieczywa, ale również do zup, kasz, ziemniaków, mięs i makaronów. Polecam!





Składniki:

kostka masła
garść listków (może być z gałązkami) świeżej bazylii
garść naci kolendry
2-3 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy z oliwek (tłoczonej na zimno, najlepiej bio)
kopiasta łyżka oleju kokosowego


Wszystkie składniki należy zblendować lub zmielić (nie za gładko) w melakserze. Przechowywać w lodówce.




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...