poniedziałek, 16 lutego 2015

Pikantne risotto pomidorowe.



To ulubione risotto mojego męża. Możecie zrobić w wersji łagodnej dla maluszków. Idealne jako dodatek do grillowanego mięsa lub warzyw lub jako samodzielne danie.





Składniki:

ryż okrągły do risotto np. arborio (ok. 300g)
dobra oliwa virgine
3-4 ząbki czosnku
sól
pieprz kolorowy
świeża kolendra
najlepiej świeża bazylia
oregano
tymianek
płatki chilli
słodka papryka
suszone pomidory w dowolnej postaci
bulion albo woda (wtedy trzeba doprawić) (ok. 550 ml)
sok z pomidorów (ok. 250 ml)
pomidorki koktajlowe
opcjonalnie możecie dodać bresaolę lub inną włoską wędlinę
starty parmezan lub grana padano


do podania:

feta z sera koziego
ząbek czosnku
świeże zioła: bazylia i kolendra




Oliwę rozgrzać z pokrojonym drobno czosnkiem, płatkami chilli i ziołami suszonymi. Wsypać ryż i przyrumienić mieszając, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i suszone pomidory. Podsmażyć jeszcze chwilkę. Zalać bulionem z sokiem pomidorowym i doprawić resztą przypraw. Zamieszać, przykryć, ogień ustawić na najmniejszy i gotować ok. 20 min (czas z opakowania ryżu). Kontrolować ilość płynu i miękkość ryżu, w razie potrzeby odlać lub ująć fazę wodną - ryż powinien pochłonąć cały bulion i być raczej sypki. Na koniec zamieszać z masłem lub startym parmezanem. 
Podawać jako przystawkę lub danie, najlepiej z pokrojoną w paski fetą - owczą lub kozią i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i świeżymi ziołami. 


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...