sobota, 12 października 2013

SUSHI domowe odsłona II - polska wersja z podgrzybkami, czyli FUNGSHI





Kiedyś bardzo często robiliśmy domowe sushi, dziś mamy troszkę mniej wolnego czasu, a nie ukrywam, że na przygotowanie uczty sushi potrzeba paru ładnych godzin, ale przy okazji jest przy tym sporo zabawi i można robić w większej grupie, wtedy czas płynie szybciej. Domowe, polskie sushi jest składem dopasowane do naszych preferencji smakowych, wiec nie dziwcie się, że znajdą się tam między innymi podgrzybki.








Składniki:


ryż + curry, przyprawa 5 smaków, słodki sos chilli (tutaj przepis na domowy KLIK), ocet (najlepiej ryżowy albo jabłkowy), łyżka cukru nierafinowanego lub syropu słodowego.
łosoś/filet z indyka/kurczaka upieczony lub usmażony/paluszki surimi (to co lubimy najbardziej)
warzywa/owoce: ogórek, awokado, mango, papryka, ogórek kiszony, grzyby smażone/marynowane, liście sałaty, rukoli, szpinaku, roszponki lub kiełki
ser żółty/pleśniowy/mozzarella
pasty: łososiowa ze szczypiorkiem, pieprzem na bazie majonezu i jogurtu
serek śmietankowy z ogórkiem i koperkiem

sos:

słodki sos chilli
ciemny sos sojowy

arkusze nori


 



Ryż możemy nawet ugotować dzień wcześniej. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podczas gotowania dodajemy łyżkę przyprawy 5 smaków i odrobinę mieszanki curry. Do ugotowanego dodajemy sporo sosu sporządzonego ze słodkiego sosu chilli, octu i ewentualnie syropu. Ryż studzimy. Składniki kroimy w paski. Pastę łososiową przyrządzamy belndując majonez z łososiem wędzonym na zimno, pieprzem, szczypiorkiem i łyżką jogurtu. Serek naturalny z kolei blendujemy z ogórkiem świeżym, kiszonym i koperkiem. 
Arkusz układamy na macie bambusowej. Na arkusz nori wykładamy ryż, delikatnie go ugniatając i zostawiając od góry ok. 2 cm margines. ok. 2 cm od dołu układamy poziomo składniki. Smarujemy serkiem lub pastą i układamy dodatki (wg własnych upodobań).  Zawijamy przy pomocy maty i odkładamy najlepiej do lodówki. Podajemy z sosem.







Moje ulubione zestawienia:






łosoś wędzony
pasta łososiowa
awokado
rukola

łosoś wędzony
ogórek świeży 
serek ogórkowy
rukola

indyk/kurczak
ogórek świeży/awokado
ser żółty
serek ogórkowy
sałata

indyk kurczak
ogórek świeży/kiszony
ser żółty/pleśniowy
podgrzybki smażone
serek ogórkowy
sałata

surimi
pasta łososiowa
ser żółty
ogórek
mango
sałata/rukola






Jeśli zrobimy w wersji łagodnej, bez dodatku chilli, takie ryżowe roladki mogą jeść dzieci po 1 r.ż.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...