sobota, 12 października 2013

Gęsty krem z JARMUŻU z serem kozim- najlepszy i najprostszy! Po 10 miesiącu.






Jarmuż jest bardzo wartościową rośliną krzyżową. Warto włączyć go do diety, zwłaszcza dzieci i ludzi narażonych na stres. Więcej o jarmużu tutaj KLIK. Jadamy jarmuż pod różną postacią jednak najlepiej smakuje z ziemniakami, albo w postaci puree albo właśnie w tym kremie.



Składniki:


jarmuż 10 dużych liści
ziemniaki 7-8 średniej wielkości
marchew 3 sztuki średniej wielkości
serek kozi naturalny
przyprawa warzywna naturalna
pieprz
olej rzepakowy nierafinowany 1 łyżka
sól ziołowa




Jarmuż dokładnie myjemy i oddzielamy liść od głównego rdzenia. Takie postrzępione liście zalewamy woda i obgotowujemy ok. 10 min od wrzenia. W tym czasie nastawiamy również marchew i ziemniaki, wcześniej umyte i obrane. Z jarmużu odlewamy wodę i zalewamy wrzątkiem i ponownie gotujemy/dusimy z przyprawą warzywną i solą ziołową. Kiedy jarmuż jest miękki w melakserze mielimy go razem z ugotowanymi ziemniakami i marchwią wraz z wodą z jarmużu i serkiem kozim. Dodajemy olej rzepakowy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...