poniedziałek, 7 października 2013

Pizza orkiszowo-gryczana - ze SZPINAKIEM i serkiem pleśniowym





To zdecydowanie moja ulubiona pizza - zarówno jeśli chodzi o ciasto jak i dodatki. Przyznam się nieskromnie, że niejedno podniebienie już podbiła i o przepis mnie proszono, więc w końcu (nie wiem dlaczego dopiero) go publikuję. Wersję możemy wzbogacić ulubionymi składnikami oraz zmieniać ich proporcje, ja podam tę najprostszą i wg mnie najsmaczniejszą kompozycję.



 





Składniki:


ciasto:

300g mąki (200g orkiszowej jasnej, 100g gryczanej pełnej)
160ml ciepłej wody
30g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy
łyżeczka cukru nierafinowanego
1,5 łyżeczki soli


sos:

koncentrat pomidorowy
woda
oliwa
czosnek
sól/przyprawa warzywna naturalna
sporo oregano
bazylia
tymianek
pieprz
chilli (opcjonalnie)

farsz:

ser mozzarella
szpinak świeży
cebula
pomidory
ser pleśniowy typu brie
pieczarki (opcjonalnie)
dobra sól








Ciasto wyrabiamy zaczynając od zrobienia "zaczynu" z wody, drożdży i części mąki orkiszowej. Mieszamy i dodajemy pozostałe składniki, w tym resztę mąki. Wyrabiamy dokładnie na plastyczną konsystencję, jeśli ciasto za bardzo się klei do rąk podsypujemy mąką, jeśli jest za ciężkie dodajemy wody. Blachę wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy ciastem pozostawiając nieco grubsze brzegi. Sos robimy łącząc wszystkie składniki, w tym przeciśnięty przez praskę czosnek. Sosem smarujemy ciasto. Następnie umyty i osuszony szpinak układamy jako kolejną warstwę i lekko solimy. Posypujemy startą mozzarellą i znów układamy odrobinkę szpinaku gdzieniegdzie. Pomidory kroimy w plasterki i układamy jako następną warstwę. Serek pleśniowy kroimy również w plasterki i układamy gdzieniegdzie. Wstawiamy do nagrzanego do ok. 250'C piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do ok. 220. Pieczemy ok. 20 min, w razie potrzeby zmniejszając temperaturę. 





3 komentarze:

  1. O jej , ale cudowności wieki pizzy nie jadłam, a takiej to chyba nigdy;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas pizze dość często, zwłaszcza jeśli mamy mieć gości, bo szybko się robi, dobrze smakują i można hurtem zrobić kilka z różnymi dodatkami, żeby wszyscy byli happy :) Polecam tą wersję!

      Usuń
  2. Muszę spróbować tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...