sobota, 12 października 2013

Energizujący sok MARCHEW, JABŁKO, IMBIR - stawia na nogi!






Ten sok muszę powtórzyć na dniach. Nie tylko świetnie smakuje i jest bombą witamin i antyoksydantów, ale przede wszystkim działa jak mocna kawa, a przy tym jest bezpieczny dla dzieci już po 1 r.ż. Do przygotowania soku oczywiście potrzebujemy wyciskarki wolnoobrotowej lub sokowirówki. Jeśli dysponujemy chociażby blenderem lub melakserem możemy maksymalnie zmielić składniki i rozcieńczyć je nieco wodą, ewentualnie przecedzić przez sito.








Składniki:

3-4 duże marchewki
3-4 jabłka
10g lub więcej świeżego korzenia imbiru (dzieciom do 3 r.ż trzeba zmniejszyć ilość imbiru tak, by jego ostry smak nie był wyczuwalny)




Owoce i warzywa dokładnie myjemy szczotką do warzyw (jeśli sok mają pić dzieci, a warzywa nie są pochodzenia ekologicznego preferuję obranie ich ze skórki). Przepuszczamy je przez wyciskarkę lub sokowirówkę. Zdrówko!




2 komentarze:

  1. niestety, najwięcej wartości ma skórka i tuż pod nią :/ bez skórki = bez sensu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, ale nie mogę się zgodzić. Jeśli mamy swoje warzywa ok, ale i tak dziecku proponuję obrać warzywa spichrzowe (zwłaszcza) ponieważ nigdy nie mamy gwarancji ich domycia, a świeży soczek z kilku marchewek nie jest bez sensu.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...