W chłodne dni lubię mieć kolorowo i gorąco na talerzu. I pisząc "gorąco" nie mam na myśli tylko temperatury posiłku, ale przede wszystkim chodzi mi o obecność rozgrzewających. orientalnych przypraw jak: imbir, cynamon, chilli, kardamon, anyż i pieprz. No dobra nie musi być wielokolorowo, ale przynajmniej słonecznie!
Składniki:
ok. 300 g ryżu ugotowanego na sypko
ok. 200-300 g dyni
3 ząbki czosnku
ok. 15 g świeżego korzenia imbiru
1 duża marchew
1 duża cebula
kawałek papryczki chilli
słodki sos chilli
przyprawa: curry, żółta pasta curry, pieprz kolorowy, sól himalajska, czarnuszka, cynamon, kurkuma
olej kokosowy
Dynię pieczemy lub dusimy z odrobiną przyprawy curry. Kiedy jest prawie idealnie miękka kroimy kosteczkę. Na rozgrzany olej kokosowy wrzucamy posiekane cebulę, czosnek, papryczkę chilli i imbir. Chwilkę smażymy do zeszklenia cebulki. Następnie dodajemy marchew i odrobinę podlewamy wodą i sosem chilli. Dodajemy przyprawy. Dusimy, aż marchew nieco zmięknie i dodajemy dynię. Przyprawiamy i łączymy z ugotowanym ryżem. Chwilkę smażymy i doprawiamy wg uznania. Podajemy ze świeżą zieloną nacią kolendry lub pietruszki.
Podano do stołu!
Uwaga! danie nie jest bezpieczne dla maluchów poniżej 5 roku życia, a i tym kazałabym poczekać nieco dłużej na zjedzenie pełnej porcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz