wtorek, 1 października 2013

Razowy makaron orkiszowy po bułgarsku - z sosem z PIECZONYCH WARZYW i FETĄ






Bardzo lubię dania przygotowane z pieczonych warzyw, mają one zupełnie inny charakter i niepowtarzalny aromat. Tym razem do piekarnika wjechały: dynia, papryka, śliwki i czosnek. Następny przystanek to blender, a później garnek i spotkanie z fetą i suszonymi pomidorami, a w końcu wielka uczta w towarzystwie razowego makaronu orkiszowego.




Składniki:

ok. 200 g dyni
1- 2 papryki czerwone
3-4 śliwki węgierki 
3 ząbki czosnku
suszone pomidory z oliwy
feta
makaron razowy orkiszowy
pieprz kolorowy
sól (u mnie himalajska)
oregano
oliwa z oliwek







Dynię odkroić ze skórki i w kawałkach ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Obok ułożyć umyte i pozbawione gniazd nasiennych połówki papryki, umyte i przekrojone na pół śliwki i czosnek w łupince. Piec w temperaturze ok. 190'C przez ok. 20 min. Kiedy warzywa będą miękkie i rumiane, wyjąć z piekarnika, obrać czosnek (uwaga żeby się nie poparzyć!) i wszystko lekko zblendować. Przełożyć do garnka z odrobiną oliwy i dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory i przyprawy (nie dawałam soli, bo feta jest słonym serem), chwilkę dusić. W tym czasie nastawić makaron. Do sosu warzywnego dodać ok. pół kostki fety i delikatnie połączyć. Podawać oprószone świeżym oregano i parmezanem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...