wtorek, 1 października 2013

Mini TARTY daktylowe "GALETTE" ze ŚLIWKAMI i kremem kokosowo-śliwkowym BEZ CUKRU






Taka wersja miniaturowa tarty chodziła za mną już od dłuższego czasu, a jak zobaczyłam te cuda malinowe w wersji "galette" w przepisie Magdy, to wzięłam się do roboty na drugi dzień. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie improwizowała... i nie dodała do ciasta nieco słodyczy w postaci suszonych daktyli.








Składniki:


ciasto:

150g mąki orkiszowej typ 700
100g mąki orkiszowej pełnej typ 2000
50g mąki kokosowej
10 daktyli suszonych
50g masła
25g oleju kokosowego
6-7 łyżek zimnej wody
cynamon
esencja waniliowa naturalna




 


krem:

6 śliwek
100 g miąższu kokosa w postaci kremu (użyłam gotowego)
łyżka budyniu z wanilią
1 dojrzały banan
3 suszone daktyle
esencja waniliowa naturalna
1,5 łyżeczki agaru

dojrzałe śliwki węgierki








Najpierw zaczęłam od przygotowania śliwek do kremu. Umyłam je, wypestkowałam i lekko podsmażyłam. Daktyle zmieliłam z bananem w blenderze, następnie zagniotłam ciasto z resztą składników. Podzieliłam je na 9 części i z każdej ulepiłam kulkę, którą rozwałkowałam na cieniutki placek. Następnie zagięłam boki i otrzymałam coś na kształt miseczek. 



 




Ułożyłam je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. W blenderze zmieliłam śliwki, banana, pulpę kokosową i resztę składników i podgrzałam lekko ok. 5 min mieszając. Kiedy krem przestygł wyłożyłam do "miseczek" z ciasta i rozprowadziłam na ich dnie. Śliwki umyłam, pozbawiłam pestek, przekroiłam na połówki i ułożyłam je na warstwie kremu i lekko zagięłam brzegi. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do ok. 210'C i piekłam ok. 15 min, następnie zmniejszyłam temperaturę najpierw do ok. 180'C, a później 160'C i piekłam jeszcze ok. 30 min.




 



 Babeczki smakowały doskonale lekko ciepłe i zupełnie zimne. Najlepsze na drugi dzień.





4 komentarze:

  1. Ale ślicznie wyglądają! :) Urocze są i na pewno wybornie smakowały, śliwki, ten krem, mniam! :)
    I cieszę się oczywiście że mogłam być inspiracją! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne, takie jesienne i zdrowe, może zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! a ja dziś przymierzam się do wersji wytrawnej z mozzarellą i suszonymi pomidorami :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...