czwartek, 17 października 2013

Krem z BROKUŁA z serkiem kozim.




Brokuł od małego, wśród innych zielonych warzyw, zasłużył sobie na uznanie w talerzyku mojego malucha. O tyle dziwnie, że w postaci kremu to nasz debiut. Całkiem udany.







Składniki:


główka ładnego brokuła
2-3 ziemniaki
marchewka
pietruszka
3-4 ząbki czosnku
koperek
serek naturalny kozi
pieprz sól/vegeta bez glutaminianu
olej rzepakowy nierafinowany



Brokuła gotujemy wrzucając do na wrzątek. W tym czasie nastawiamy pozostałe warzywa - oprócz czosnku i koperku - (oczywiście wcześniej umyte, obrane i pokrojone w kosteczkę) z solą/przyprawą warzywną. Kiedy brokuł się ugotuje odcedzamy go i blendujemy ze świeżym czosnkiem, koperkiem, serkiem kozim i naszym bulionem warzywnym. Na koniec dodajemy łyżkę oleju i doprawiamy wg smaku. Można podawać z żółtym, twardym serem typu parmezan.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...